Detale architektoniczne

Cmentarz przykościelny

Epitafia zewnętrzne

Cerkiew Zaśnięcia Bogurodzicy (d. kościół ewangelicki)

Evangelische Kirche

dariuszfaranciszek°: Kościół zbudowany w 1343 roku, od 1718 roku należał do parafii ewangelickiej , w latach 1947-1949 został dostosowany do potrzeb cerkwi prawosławnej i funkcjonuje jako cerkiew Zaśnięcia NMP. W roku 1963 cerkiew odremontowano i pokryto nową dachówką. W latach 1994-1997 poddano dalszemu kapitalnemu remontowi wewnątrz i z zewnątrz, a także odnowiono ikonostas. 28.08.1997r., w dzień obchodów 50-lecia parafii prawosławnej Zaśnięcia NMP , postawiono obok cerkwi jubileuszowy krzyż. Parafia ...
dariuszfaranciszek°: Kościół zbudowany w 1343 roku, od 1718 roku należał do parafii ewangelickiej , w latach 1947-1949 został dostosowany do potrzeb cerkwi prawosławnej i funkcjonuje jako cerkiew Zaśnięcia NMP. W roku 1963 cerkiew odremontowano i pokryto nową dachówką. W latach 1994-1997 poddano dalszemu kapitalnemu remontowi wewnątrz i z zewnątrz, a także odnowiono ikonostas. 28.08.1997r., w dzień obchodów 50-lecia parafii prawosławnej Zaśnięcia NMP , postawiono obok cerkwi jubileuszowy krzyż. Parafia prawosławna w Zimnej Wodzie posiada na cmentarzu wiejskim własną kwaterę na pochówek wiernych ( na podstawie ).

Dawny kościół ewangelicki a obecnie cerkiew Zaśnięcia NMP , oraz ...
    Kościół ewangelicki.