Dwór Gola Świdnicka

Schloss Guhlau

Dwór w Goli Świdnickiej powstał około roku 1860, połączony z gospodarczą częścią murowaną w roku około 1880. Dwór to budynek murowany, dwukondygnacyjny, zbudowany na rzucie prostokąta, z dachem mansardowym i lukarnami oraz gzymsem oddzielającym parter od piętra. Przy oknach zachowały się opaski i podokienniki. Wejście do dworu zdobi portal z dwiema kolumnami. Obecnie jest to budynek mieszkalny nr 9.
Opr. Piotr Frąszczak (Petroniusz) na podstawie www.marcinowice.pl (Brzeziński R., Przewodnik turystyczny ...
Opr. Piotr Frąszczak (Petroniusz) na podstawie www.marcinowice.pl (Brzeziński R., Przewodnik turystyczny "Ze Ślężą w tle - Przewodnik turystyczny po gminach ślężańskich").

Gola Świdnicka na pocztówce wielopolowej z rzadką odmianą pisowni ...
    Gola Świdnicka - dwór