Stacja kolejowa Przedkowice (dawna)

Przittkowitz, Gutweide (1937-1945)

Stacja węzłowa milicko-żmigrodzkiej kolei wąskotorowej. Do lat 20. ubiegłego wieku pociągi jadące od strony Milicza musiały zmienić kierunek jazdy jadąc do Żmigrodu, gdyż dworzec znajdował się przy torze w stronę Prusic na południe. Dyrekcja kolei postanowiła jednak utworzyć łącznicę omijającą dworzec w Przedkowicach, budując tylko krawędź peronową. Tłumaczono to tym że wieś jest mała i ważniejsze jest usprawnienie ruchu między miastami niż obsługa kilku pasażerów. Po 1945 r. łącznica została zdemontowana, ...
Stacja węzłowa milicko-żmigrodzkiej kolei wąskotorowej. Do lat 20. ubiegłego wieku pociągi jadące od strony Milicza musiały zmienić kierunek jazdy jadąc do Żmigrodu, gdyż dworzec znajdował się przy torze w stronę Prusic na południe. Dyrekcja kolei postanowiła jednak utworzyć łącznicę omijającą dworzec w Przedkowicach, budując tylko krawędź peronową. Tłumaczono to tym że wieś jest mała i ważniejsze jest usprawnienie ruchu między miastami niż obsługa kilku pasażerów. Po 1945 r. łącznica została zdemontowana, a PKP WKD utworzyły w Przedkowicach nowy peron - tym razem przy torze prusickim, gdyż wówczas priorytet miała już relacja Wrocław - Milicz - Sulmierzyce. Przed 1945 r. od stacji Przedkowice odchodziła 1,9 km długości bocznica towarowa do Kaszyc Milickich, gdzie znajdował się majątek książąt Hatzfeld ze Żmigrodu. Dokładny pikietaż dawnej stacji Przedkowice 7,470 km. W 2018 r. na terenie dawnej stacji zbudowano parking wraz z dużą wiatą (tzw. pit-stop) na trasie rowerowej ze Żmigrodu do Prusic prowadzącej na odcinku Kanclerzowice - Prusice śladem dawnej kolejki.

Film z 1976 r. nakręcony na stacji Przedkowice:

Pociąg wąskotorowy na stacji Przedkowice.