Stacja kolejowa Iwiny (dawna)

Bahnhof Mittlau, Ober Mittlau, Miotłówek (do 1947 r.)

W Iwinach zachował się peron i budynek mieszkalny pracowników kolei. Dworzec stał w miejscu składu opału i został zlikwidowany prawdopodobnie pod koniec lat 70. kiedy przystosowano stację do zwiększonych przewozów towarowych z kopalni miedzi Konrad. Jeszcze do roku 2000 r. pojawiały się tutaj sporadycznie pociągi zdawcze. W listopadzie 2000 r. wstrzymano odgórnie ruch pociągów towarowych i zaczęła się grabież elementów metalowych na linii. W 2009 r. ostatecznie rozebrano tory na dawnej linii 323. ...
W Iwinach zachował się peron i budynek mieszkalny pracowników kolei. Dworzec stał w miejscu składu opału i został zlikwidowany prawdopodobnie pod koniec lat 70. kiedy przystosowano stację do zwiększonych przewozów towarowych z kopalni miedzi Konrad. Jeszcze do roku 2000 r. pojawiały się tutaj sporadycznie pociągi zdawcze. W listopadzie 2000 r. wstrzymano odgórnie ruch pociągów towarowych i zaczęła się grabież elementów metalowych na linii. W 2009 r. ostatecznie rozebrano tory na dawnej linii 323. Po stacji pozostał jedynie budynek dworca obecnie jako mieszkalny.

Czteropolówka z Iwin z pałacem, stacją kolejową, mostem kolejowym ...
    Stacja Iwiny. Piękny, lekki w swojej konstrukcji budynek dworca, ...