Kamienica nr 5

Etablissement und Hotel Zum goldenen Schwert, restauracja Zacisze, sklep komisowy, sklep dewizowy,

Przedwojenny Wałbrzych nie posiadał stałego teatru. Przedstawienia goszczących w Wałbrzychu zespołów teatralnych odbywały się w liczącej 600 miejsc sali hotelu "Pod Złotym Mieczem" (lub w kinie "Capitol"). Na parterze kamienicy nr 5, po obu stronach od wejścia były sklepy, na kolejnych piętrach magazyny sklepowe i pokoje hotelowe. Z holu w tej kamienicy przechodziło się do restauracji położonej na parterze oraz teatru, leżącego nad. Zabudowa towarzysząca to: Stall u. Wohnhaus – na parterze stajnie, ...
Przedwojenny Wałbrzych nie posiadał stałego teatru. Przedstawienia goszczących w Wałbrzychu zespołów teatralnych odbywały się w liczącej 600 miejsc sali hotelu "Pod Złotym Mieczem" (lub w kinie "Capitol"). Na parterze kamienicy nr 5, po obu stronach od wejścia były sklepy, na kolejnych piętrach magazyny sklepowe i pokoje hotelowe. Z holu w tej kamienicy przechodziło się do restauracji położonej na parterze oraz teatru, leżącego nad. Zabudowa towarzysząca to: Stall u. Wohnhaus – na parterze stajnie, na piętrze mieszkanie służbowe; naprzeciw niego - służbówka woźniców, do niej „przyklejona” kręgielnia (Kegelbahn). W roku 1909 i latach późniejszych właścicielem hotelu był Julius Friese. W roku 1926 policja budowlana zakazała organizowania w sali widowisk ze względu na bezpieczeństwo widzów. Według książki telefonicznej na rok 1946 w kamienicy działał wówczas sklep komisowy i restauracja Zacisze. W roku 1971 otwarto tu pierwszy w Wałbrzychu sklep, w którym płatność przyjmowano w dewizach i bonach PKO. Sala koncertowo-teatralna i restauracja zostały wyburzone po II wś (rok nieznany). Obecnie na parterze kamienicy działają różne lokale usługowo-handlowe (ostatni sklep odzieżowy Aga Collection).

Zachodnia i północna pierzeja wałbrzyskiego Rynku. Od lewej kamienice ...
    Rynek, Hotel "Pod Złotym Mieczem".(Poprzednio dodał: runner° - ...