Synagoga (dawna)

Synagoge

Synagoga - Synagoga w Ziębicach została wybudowana w 1845 roku, według projektu Tischlera z Wrocławia w stylu angielskiego neogotyku. A 30.10.1845 uroczyście poświęcona .W XIX w. gmina żydowska w mieście liczyła 40 rodzin 240 dusz. Znajduje się on na planie prostokąta, w typowym układzie: od wschodu znajdowała się sala modlitewna, a od zachodu przedsionek z babińcem. W naroznikach budynku po stronie zachodniej znajdują się wieżyczki. Jednoprzestrzenne wnętrze posiada strop drewniany zdobiony podwieszonymi ...
Synagoga - Synagoga w Ziębicach została wybudowana w 1845 roku, według projektu Tischlera z Wrocławia w stylu angielskiego neogotyku. A 30.10.1845 uroczyście poświęcona .W XIX w. gmina żydowska w mieście liczyła 40 rodzin 240 dusz. Znajduje się on na planie prostokąta, w typowym układzie: od wschodu znajdowała się sala modlitewna, a od zachodu przedsionek z babińcem. W naroznikach budynku po stronie zachodniej znajdują się wieżyczki. Jednoprzestrzenne wnętrze posiada strop drewniany zdobiony podwieszonymi szyszkami i malaturą. Na ścianach zachowały się dwie uszkodzone tablice poświęcone pamięci Juliusa Schottländera, najzamożniejszego obywatela Wrocławia początków XX wieku, działacza społecznego i fundatora kilku zakładów opiekuńczych. Jeszcze przed II wojną światową Niemcy zdewastowali synagogę.Synagogę zamieniono na magazyn zbożowy w latach 1933/34. Po wojnie w 1946 ponownie konsekrowana i używana do 1968 r. Obecnie budynek opuszczony, w trakcie renowacji.

Synagoga ziębicka z roku 1845.
    Synagoga ziębicka z roku 1845. Wejście główne.