Kamienica nr 37

Butter-Handlung & Versand pauline Exner

W kamienicy nr 37 przy ul. Młynarskiej, na rogu z ul. Świętej Jadwigi w Wałbrzychu, dawniej mieściła się mleczarnia z mechanicznym wyrobem masła, którą prowadził Franz Jezek (zdjęcie z 1905 roku). Z komentarzy użytkowników portalu wynika, że w latach powojennych w kamienicy działały m.in. wytwórnia lodów na patyku sprzedawanych w handlu obnośnym, np. lody śmietankowe po 50 groszy (lata 70. dwudziestego wieku) czy też zakład krawiecki i stolarski (od roku 1994 - zakład stolarski Meblopłyt). Wyższe ...
W kamienicy nr 37 przy ul. Młynarskiej, na rogu z ul. Świętej Jadwigi w Wałbrzychu, dawniej mieściła się mleczarnia z mechanicznym wyrobem masła, którą prowadził Franz Jezek (zdjęcie z 1905 roku). Z komentarzy użytkowników portalu wynika, że w latach powojennych w kamienicy działały m.in. wytwórnia lodów na patyku sprzedawanych w handlu obnośnym, np. lody śmietankowe po 50 groszy (lata 70. dwudziestego wieku) czy też zakład krawiecki i stolarski (od roku 1994 - zakład stolarski Meblopłyt). Wyższe piętra kamienicy pełnią funkcje mieszkalne.

Kamienica na rogu ul. Młynarskiej i św. Jadwigi w Wałbrzychu. ...
    Na swój sposób urocza uliczka. Linia zabudowy jakby wymknęła się ...