Kościół św. Katarzyny Aleksandryjskiej

Historia parafii i kościoła : Miejscowość związana z klasztorem norbertanek w Czanowąsach, potwierdzone dziesięciny z Dobrzenia z 1228 r. Kościół wymieniony po raz pierwszy w 1335 r., kiedy książę opolski Bolesław podporządkował go jako filię klasztorowi, co trwało do 1810 r. Kościół wybudowany w 1842 r. dziś Stacja opieki Caritas . Nowy kościół parafialny św. Katarzyny Aleksandryjskiej wybudowany w latach 1933-34, kons. przez kard. A. Bertrama 4 X 1934 r. W 1913 r. do par. Dobrzeń Wielki został ...
Historia parafii i kościoła : Miejscowość związana z klasztorem norbertanek w Czanowąsach, potwierdzone dziesięciny z Dobrzenia z 1228 r. Kościół wymieniony po raz pierwszy w 1335 r., kiedy książę opolski Bolesław podporządkował go jako filię klasztorowi, co trwało do 1810 r. Kościół wybudowany w 1842 r. dziś Stacja opieki Caritas . Nowy kościół parafialny św. Katarzyny Aleksandryjskiej wybudowany w latach 1933-34, kons. przez kard. A. Bertrama 4 X 1934 r. W 1913 r. do par. Dobrzeń Wielki został włą-czony Dobrzeń Mały, a w 1894 odłączono z Dobrzenia parafię Kup z wioską Ładza.
dariuszfaranciszek°: Wg.

Kościół św. Katarzyny, zdjęcie autorstwa Maxa Glauera.