Mauzoleum rodziny von Pfeil

Mauzoleum rodziny von Bissing

Mauzoleum rodziny von Oheimb

Cmentarz parafialny

Cmentarz przykościelny obfituje w wyjątkowe, zabytkowe nekropolia. Epitafia rozwinięte do formy pomnika epitafijnego, stały się formą grobowca rodzinnego czyli rodzinnym mauzoleum. Tu znajduje się więc pochodzący z XIX wieku grobowiec rodziny von Pfeil z roku 1884 zbudowany w formie kamiennej kaplicy utrzymanej w stylu gotyku francuskiego. W murze cmentarnym znajduje się wejście do grobowca panów na Dolnym Przerzeczynie. W 1858 roku powstało tu mauzoleum rodziny von Bissing z Ligoty Małej. Jest to ...
Cmentarz przykościelny obfituje w wyjątkowe, zabytkowe nekropolia. Epitafia rozwinięte do formy pomnika epitafijnego, stały się formą grobowca rodzinnego czyli rodzinnym mauzoleum. Tu znajduje się więc pochodzący z XIX wieku grobowiec rodziny von Pfeil z roku 1884 zbudowany w formie kamiennej kaplicy utrzymanej w stylu gotyku francuskiego. W murze cmentarnym znajduje się wejście do grobowca panów na Dolnym Przerzeczynie. W 1858 roku powstało tu mauzoleum rodziny von Bissing z Ligoty Małej. Jest to eklektyczna budowla w formie późnogotyckiego angielskiego zamku i mauretańskiej świątyni flankowanej czterema narożnymi wieżyczkami. Obecnie spełniająca funkcję kaplicy cmentarnej.
Z kolei od północnej strony przylega do kościoła najmłodszy klasycystyczny grobowiec z 1844 roku rodziny von Oheimb Teresy i Adolfa założycieli słynnego ogrodu dendrologicznego w Wojsławicach. Grobowiec ozdobiony jest piękną alabastrową płaskorzeźbą w stylu włoskim.

Kościół parafialny wraz ze starym cmentarzem
    Jedna z trzech ocalałych kaplic grobowych na przerzeczyńskim cmentarzu