Kamień graniczny św. Jana (I)
Kamień graniczny św. Jana (II)
Kamień graniczny św. Jana (VI)

Kamienie graniczne św. Jana

Bischofstein

XIII/XIV w.

Kamienie graniczne ustawiane na przełomie XIII i XIV w. na granicy tzw. "księstwa biskupiego" biskupów wrocławskich, utworzonego początkowo z kasztelanii otmuchowskiej być może już za czasów Bolesława Krzywoustego. Granica ta pokrywa się obecnie na znacznym odcinku (5 spośród 6 zachowanych słupów) z granicą województw dolnośląskiego i opolskiego. Kamienie graniczne mają postać granitowych 4-graniastych ostrosłupów wysokości przekraczającej 2 m. Z jednej strony słupa znajduje się pastorał (symbol ...
Kamienie graniczne ustawiane na przełomie XIII i XIV w. na granicy tzw. "księstwa biskupiego" biskupów wrocławskich, utworzonego początkowo z kasztelanii otmuchowskiej być może już za czasów Bolesława Krzywoustego. Granica ta pokrywa się obecnie na znacznym odcinku (5 spośród 6 zachowanych słupów) z granicą województw dolnośląskiego i opolskiego. Kamienie graniczne mają postać granitowych 4-graniastych ostrosłupów wysokości przekraczającej 2 m. Z jednej strony słupa znajduje się pastorał (symbol biskupa), na ścianie przeciwnej - ukośny krzyż (symbol księcia); na ścianie pomiędzy nimi jest w trzech wierszach napis: TMI SCI IOHIS, co się rozwija TERMINI SANCTI IOHANIS i tłumaczy jako "granice Świętego Jana" (Św. Jan jest patronem wrocławskiej katedry a więc i arcybiskupstwa). Zob. też
Zachowało się sześć takich kamieni; w pobliżu Lipnik są dwa, trzeci - w pobliżu Chociebórza ( ), czwarty - na zachód od Szklar ( ), piąty - w pobliżu Bogdanowa i Samborowic ( ), szósty - na południe od Chróściny Nyskiej
Prezentacja wszystkich kamieni [wk]