Most drogowy IV (rz. Bystrzyca Dusznicka / al. Wojska Polskiego)

Szlifiernia szkła kryształowego III (dawna)

Oma - ceramiczna figura

Sanatorium Uzdrowiskowe Malwa

2. poł XIX w. / 1988

Od 1946 r. do połowy lat 50. w dawnej szlifierni szkła kryształowego Huty Wittwer zlokalizowana była filia Szkoły Przemysłu Szklarskiego w Szczytnej, kształcącej w specjalnościach: zdobnik szkła, grawer na szkle, malarz na szkle, hutnik szkła (uczęszczała do niej m.in. przyszła piosenkarka Irena Santor). Zdewastowany obiekt po dawnej szkole na przełomie lat 50. i 60. przejęły Zakłady Elektrotechniki Motoryzacyjnej z Dusznik-Zdroju i po wykonaniu remontu kapitalnego przeniosły tutaj montaż wycieraczek ...
Od 1946 r. do połowy lat 50. w dawnej szlifierni szkła kryształowego Huty Wittwer zlokalizowana była filia Szkoły Przemysłu Szklarskiego w Szczytnej, kształcącej w specjalnościach: zdobnik szkła, grawer na szkle, malarz na szkle, hutnik szkła (uczęszczała do niej m.in. przyszła piosenkarka Irena Santor). Zdewastowany obiekt po dawnej szkole na przełomie lat 50. i 60. przejęły Zakłady Elektrotechniki Motoryzacyjnej z Dusznik-Zdroju i po wykonaniu remontu kapitalnego przeniosły tutaj montaż wycieraczek samochodowych, dział zbytu oraz laboratorium zakładowe. Kolejny właściciel obiektu, GS Samopomoc Chłopska, w 1972 r. adaptował obiekty na magazyny meblowe. Późniejsza ich przebudowa zaowocowała uruchomieniem tu 19 lipca 1988 r. sanatorium będącego miejscem kuracji dla pracowników spółdzielczości rolniczej z całego kraju. Dyrektorem placówki (która początkowo miała nosić nazwę Polana lub Polanica) nieprzerwanie przez ponad 22 lata był Włodzimierz Trojan. Od 2004 r. właścicielem sanatorium jest osoba prywatna - obecnie spółka Kamea. (bynio)

Pierwsze dni sanatorium Malwa.
    Sanatorium Malwa