Detale architektoniczne

Tablice pamiątkowe

Krzyż Męka Pańska

Kościół św. Wincentego i św. Walentego

Kirche

Kościół filialny św.św. Wincentego i Walentego jest prostą, tradycyjną i jednosalową konstrukcją zamknięta wielościennym prezbiterium i przykryta dwuspadowym, blaszanym dachem. Wieża kościelna na planie kwadratu z ostrosłupowym „namiotowym” hełmem. Przez nią prowadzi główne wejście. Budowla orientowana jest na osi wschód-zachód i określana jako późnobarokowo-klasycystyczna. Historia
Publikacje podają 1799 jako przypuszczalny rok zbudowania kościoła w Bielicach, nie jest to jednak pewna data. Dostępne ...
Historia
Publikacje podają 1799 jako przypuszczalny rok zbudowania kościoła w Bielicach, nie jest to jednak pewna data. Dostępne dzisiaj źródła pisane wymieniają go dopiero w 1823 roku.
Nie miał on żadnego możnego fundatora i koszty wzniesienia świątyni ponieśli sami mieszkańcy, co może świadczyć o dostatnim życiu Bieliczan w tamtym okresie. Początkowo funkcjonował jako kaplica modlitewna. Później uzyskał status kościoła cmentarnego p.w. Najświętszej Marii Panny z Góry Karmel (Maria vom Berge Karmel) nie wiemy jednak dokładnie, gdzie położony był ówczesny cmentarz. Wezwanie dla świątyni zostało wybrane, nawiązując do rzeźby z kościoła św. Marcina z Bonn i zachowało się do 1945 r. W 1841 r. wzmiankowano w Bielicach szkołę katolicką, w której od 1856 r. uczył lokalny nauczyciel. W XX w. był to już kościół filialny i wiadomo, że w 1939 r. odremontował go proboszcz Leon Richter a freski odnowił Herbert Blasche.
W latach 1945-1986 kościół nie był użytkowany. Zamknięty powoli podupadał. Dopiero w 1986 r. staraniem nieocenionego księdza „Kruszynki” – Stefana Witczaka przeprowadzono kapitalny remont obiektu i częściowe prace konserwatorskie. Osuszono mury, otynkowano elewację i wnętrze, naprawiono dachy i wzmocniono konstrukcję. Po remoncie kościół został ponownie poświęcony pod wezwaniem świętych Wincentego i Walentego.
Rok 1993 obchodzony był na Ziemi Kłodzkiej jako „Rok Klahrowski”. W trzechsetną rocznicę urodzin właśnie w Bielicach, tego cenionego artysty-rzeźbiarza doby baroku odbyła się we wsi uroczystość odsłonięcia pamiątkowej tablicy w języku polskim, czeskim i niemieckim, wmurowanej w zachodnią elewację kościoła. W uroczystości brali udział m.in. dawni mieszkańcy wsi. Relację fotograficzną z uroczystości można znaleźć w Internecie na stronach, które prowadzi Christian Drescher www.bielendorf.de . Zaczerpnieto ze strony

Bielice, fragment miejscowości z kościołem św. św. Wincentego ...
    Bielice- kościół i sklep K. Menzela.