Likier Breslauer Dom

Wytwórnia wódek i likierów L. Galewsky & Co. (dawna)

L. Galewsky & Co., Louis Galewsky Altiengesellschaft

Nie istnieje

Louis Galewsky był założycielem jednej z najbardziej znanych w XIX wieku wytwórni wódek i likierów w Niemczech - L. Galewsky & Co, której markowym produktem był likier o nazwie Breslauer Dom. Firma powstała w roku 1844 we Wrocławiu, z czasem otwarto jej filie w Berlinie i Gdańsku, lokal firmy serwujący produkowane przez nią trunki mieścił się we Wrocławiu przy ulicy Świdnickiej 36. Po śmierci założyciela nazwę firmy zmieniono na Louis Galewsky Aktiengesellschaft. Był ojcem znanego lekarza dermatologa ...
Louis Galewsky był założycielem jednej z najbardziej znanych w XIX wieku wytwórni wódek i likierów w Niemczech - L. Galewsky & Co, której markowym produktem był likier o nazwie Breslauer Dom. Firma powstała w roku 1844 we Wrocławiu, z czasem otwarto jej filie w Berlinie i Gdańsku, lokal firmy serwujący produkowane przez nią trunki mieścił się we Wrocławiu przy ulicy Świdnickiej 36. Po śmierci założyciela nazwę firmy zmieniono na Louis Galewsky Aktiengesellschaft. Był ojcem znanego lekarza dermatologa Eugena Galewsky'ego i chemika Paula Galewsky'ego. Został pochowany na cmentarzu przy ulicy Ślężnej we Wrocławiu.

"Był taki czas, kiedy miasto zyskiwało rozgłos dzięki produkowanym ...
    Wprawdzie na głównym planie widoczna jest Albrechstrasse (ul. ...