Pałac myśliwski Okrajnik (dawny)

Schloss Rodeland, Villa Dankelmann

PRL

Pałacyk myśliwski (niem. Rodeland)
położony w lesie pomiędzy rezerwatem „Góra Miłek”, a osadą Okrajnik.
Pierwsze wzmianki o barokowym pałacu i jego ówczesnej właścicielce baronowej von Schweniz (z domu von Holzhausen) pochodzą z 1786 r. W 1825 r. Właścicielką osady i pałacu była Henriette Frederike Charlotte Amalie von Dresky (z domu von Schweniz). W 1840 r. jako właścicieli wymienia się braci Otto i Heinricha von Dresky, a w 1870 r. Gottlieba Raupacka. Pod koniec XIX w. w okolicach pałacu rozwinęło ...
Pierwsze wzmianki o barokowym pałacu i jego ówczesnej właścicielce baronowej von Schweniz (z domu von Holzhausen) pochodzą z 1786 r. W 1825 r. Właścicielką osady i pałacu była Henriette Frederike Charlotte Amalie von Dresky (z domu von Schweniz). W 1840 r. jako właścicieli wymienia się braci Otto i Heinricha von Dresky, a w 1870 r. Gottlieba Raupacka. Pod koniec XIX w. w okolicach pałacu rozwinęło się wydobycie kamienia i żwiru, w tym też czasie przebudowano pałac. W początku XX w. nosił on nazwę Villa Dankelmann od nazwiska kolejnego właściciela. Przed wejściem znajdował się charakterystyczny kolisty podjazd. Pałac otaczał park ze stawkiem zlokalizowanym w niewielkim malowniczym wyrobisku po wydobyciu kamienia. Po wojnie pałac popadł w ruinę i do dziś zachowały się tylko fragmenty murów. W lepszej kondycji pozostaje drzewostan dawnego parku, kilka drzew osiągnęło wymiary pomnikowe. W pozostałościach parku próbowano urządzić miejsce rekreacyjne, nie prowadzi do niego jednak żaden szlak trudno, więc do niego trafić.

Aleksandra Słowińska "Ekspozycja walorów i koncepcja aktywizacji turystycznej Wojcieszowa" rok 2006

Nieistniejący pałac myśliwski w osadzie Okrajnik koło Wojcieszowa/Kaczorowa.