Pomnik nagrobny Pawła Muszkata

Paweł Muszkat (1834 - 1885). Polski Żyd pochodzący z Warszawy. Zajmował się handlem zboża we Wrocławiu. Kuzyn postępowego warszawskiego Żyda Abrahama Muszkata, założyciela prywatnej szkoły dla dzieci żydowskich, bliski krewny rabina warszawskiej Pragi Szaji Muszkata, autora wydanego w języku hebrajskim dzieła "Hore Besamin". Pomnik Pawła Muszkata ozdobiony jest inskrypcją w języku polskim: "Tu spoczywają zwłoki b. p. Pawła Muszkat". Pomnik ma kształt złamanej kolumny przekrytej na końcu materiałem, ...
Paweł Muszkat (1834 - 1885). Polski Żyd pochodzący z Warszawy. Zajmował się handlem zboża we Wrocławiu. Kuzyn postępowego warszawskiego Żyda Abrahama Muszkata, założyciela prywatnej szkoły dla dzieci żydowskich, bliski krewny rabina warszawskiej Pragi Szaji Muszkata, autora wydanego w języku hebrajskim dzieła "Hore Besamin". Pomnik Pawła Muszkata ozdobiony jest inskrypcją w języku polskim: "Tu spoczywają zwłoki b. p. Pawła Muszkat". Pomnik ma kształt złamanej kolumny przekrytej na końcu materiałem, która symbolizuje targicznie przerwany żywot.

Kolumna ucięta przykryta płótnem - symbol tragicznej śmierci
    Na nagrobku widnieje inskrypcja - "Tu spoczywają zwłoki b.p. Pawła ...