Pomnik poległych w wojnie prusko-francuskiej (Tomaszów Bolesławiecki)

Pomnik poległych w I wojnie światowej (Tomaszów Bolesławiecki Górny)

Kościół św. Antoniego (nieczynny)

Istnieje częściowo

Pierwszy kościół ewangelicy wybudowali w 1558 r. Do czasu "redukcji" w dniu 14.04.1654 r. posługę dawało tu kolejno 8 pastorów. Nie zważając na to, że kościół wybudowali z własnych środków luteranie, został on "zredukowany" czyli przekazany przez wykonujące cesarskie polecenia władze katolikom. Na szczęście w pobliżu przebiegała granica z ks. legnickim, gdzie protestanckie praktyki religijne nie były zakazane i wierni mogli uczęszczać na nabożeństwa do odległych o ~8 km kościołów w Okmianach lub ...
Pierwszy kościół ewangelicy wybudowali w 1558 r. Do czasu "redukcji" w dniu 14.04.1654 r. posługę dawało tu kolejno 8 pastorów. Nie zważając na to, że kościół wybudowali z własnych środków luteranie, został on "zredukowany" czyli przekazany przez wykonujące cesarskie polecenia władze katolikom. Na szczęście w pobliżu przebiegała granica z ks. legnickim, gdzie protestanckie praktyki religijne nie były zakazane i wierni mogli uczęszczać na nabożeństwa do odległych o ~8 km kościołów w Okmianach lub Krzywej. Dlatego wkrótce po zajęciu Śląska przez Prusy i uzyskaniu praw przez ewangelików 22.04.1742 r. pastor wygłosił w pałacu kazanie, a 13 maja tegoż roku nastąpiła uroczysta konsekracja nowego kościoła. Z tego samego roku pochodzi szkoła ewangelicka. By umożliwić naukę dzieci z biednych rodzin szkołę uposażono specjalnym legatem na ich potrzeby. W wyniku pożaru 19.02.1765 r. kościół ewangelicki uległ zniszczeniu. Po odbudowie ponownie konsekrowany 27.11.1785 r. Kolejny pożar zniszczył wieżę, która odbudowano w 1835 r. Po 1945 r. kościół nieużytkowany.
Orientowany, murowany z cegły i otynkowany barokowy kościół ewangelicki założony został na planie prostokąta. Elewacje boczne 5-osiowe z drzwiami pośrodku. Środkowe partie ścian bocznych ujęte lizenami sprawiają wrażenie nieznacznie wysuniętego ryzalitu wejściowego. Kościół nakryty dachem 2-spadowym krytym dachówką. Wnętrze oświetlały (obecnie zabite deskami) 2 kondygnacje okien - górne znacznie wyższe od dolnych. Otwory drzwiowe i okienne w nawie w opaskach z kluczem, zamknięte łukiem odcinkowym. Na osi, od zachodu, 3-kondygnacjowa, neoromańska wieża z 1835 r. Dwie dolne kondygnacje z pojedynczymi neoromańskimi oknami założono na planie kwadratu. Górną, 8-boczną z tarczami zegarowymi nad biforiami wieńczy galeryjka, z której wyrasta 8-boczny hełm iglicowy. Kondygnacje wydzielone gzymsem. Gzyms podokapowy zdobiony fryzem.
Wnętrze, typu salowego, obiegały 2 kondygnacje empor wspartych na drewnianych kolumienkach. Empora pełniąca rolę chóru muzycznego wybrzuszona na środku. Płyciny parapetów empor niegdyś wypełnione obrazami.
Obok kościoła 2-kondygnacyjny, murowany budynek d. pastorówki z XVIII w. nakrytej dachem naczółkowym.
dariuszfaranciszek historia budowy kościoł na stronie

Tomaszów Bolesławiecki na pocztówce początku XX w. Kościół ewangelicki, ...