Kolejki przemysłowe i linowe Szklary

Dom nr 8b

Dom Nr 7

Huta niklu

Zakłady Górniczo - Hutnicze Szklary

Gewerkschaft Schlesische Nickelwerke

Ruda niklu jest jedną z najrzadziej występujących złóż na Świecie. Eksploatacja rudy w tym miejscu rozpoczęła się w 1900 roku. Główne pola wydobywcze to Marta, Adolf, Michał, Benno. W pobliżu (masyw Grochowej) otwarto pola Selma i Maria. Następnie nieopodal pola Marta w Szklarach wybudowano hutę (1901) Rok później wydrążono główny szyb. W 1908 roku Szklary uzyskały połączenie kolejowe z Ząbkowicką Koleją Powiatową, co przyczyniło się do niebywałej koniunktury zakładu, aż do I Wojny Światowej (produkcja, ...
Ruda niklu jest jedną z najrzadziej występujących złóż na Świecie. Eksploatacja rudy w tym miejscu rozpoczęła się w 1900 roku. Główne pola wydobywcze to Marta, Adolf, Michał, Benno. W pobliżu (masyw Grochowej) otwarto pola Selma i Maria. Następnie nieopodal pola Marta w Szklarach wybudowano hutę (1901) Rok później wydrążono główny szyb. W 1908 roku Szklary uzyskały połączenie kolejowe z Ząbkowicką Koleją Powiatową, co przyczyniło się do niebywałej koniunktury zakładu, aż do I Wojny Światowej (produkcja, ok 350 ton czystego metalu rocznie) Jeszcze w 1914 roku wydrążono główną sztolnię Robert (powyżej), która była eksploatowana, aż do końca żywota kopalni. Początki kryzysu i znaczne wyeksploatowanie złoża doprowadziły w 1922 roku do zamknięcia zakładu. 14 lat później (1936) ponownie otwarto kopalnię i hutę, produkując tzw. żelgrudę niklową (stop niklu i żelaza) za pomocą pieców obrotowych, metodą ogniową. Przez ten proces można było przetwarzać niskogatunkową rudę rzędu 0,5-1,5% Przy okazji rozpoczęto wydobycie znacznych złóż magnezytu i kamieni półszlachetnych - chryzoprazów i opali. Od tego czasu rozpoczęto wydobycie metodą odkrywkową. Po wojnie dopiero od 1947 roku zakłady zostały przejęte (od ZSRR) przez załogę Polską. Wydobycie i przetwarzanie rudy w hucie rozpoczęto dopiero w 1950 roku. Dwanaście lat później przystąpiono do ponownej eksploatacji odkrywkowej, przy czym wybudowano nieopodal nową hutę. Po 1982 roku zaprzestano wydobycia z racji wyczerpania złoża i katastrofalnych warunków pracy górników. Od tego czasu produkowano w dawnych zabudowaniach huty nawozy wapniowo-magnezowe, tak do 1993 roku, kiedy nastąpiła całkowita likwidacja... [Ragnar + różne źródła]

Szklary, widok na hutę oraz kopalnię niklu.
    Szklary. Kopania Martha i zakład przeróbki rudy niklu.