Epitafia zewnętrzne

Cmentarz i teren przykościelny

Kościół Macierzyństwa NMP

Kościół zlokalizowany jest w centrum wsi i otoczony murem. Istniejący tu kościół wzmiankowany był w 1346 r. Obecna świątynia powstała zapewne w XV w. i została przebudowana w XVIII w. Remonty kościoła przeprowadzono w 1836 r. i w 2. poł. XIX w., a restaurowano go w 1973 i 1976 r.

Jest to obiekt orientowany, jednonawowy, murowany z kamienia i cegły, z nie wyodrębnionym prezbiterium. Kościół kryty jest dachem dwuspadowym. Na kalenicy znajduje się 6-boczna drewniana sygnaturka nakryta baniastym hełmem. ...

Jest to obiekt orientowany, jednonawowy, murowany z kamienia i cegły, z nie wyodrębnionym prezbiterium. Kościół kryty jest dachem dwuspadowym. Na kalenicy znajduje się 6-boczna drewniana sygnaturka nakryta baniastym hełmem. Od południa dobudowane są kaplica i kruchta, a od północy do części wschodniej korpusu przylega zakrystia. Kaplica i kruchta kryte są daszkami dwuspadowymi, których kalenice są prostopadłe do nawy. Nad kruchtą znajduje się szczyt.

We wnętrzu zachowały się gotycki portal kamienny i barokowy ołtarz z XVIII w. Warto także zwrócić uwagę na kilka epitafiów z XVIII w. wmurowanych na wewnętrznych i zewnętrznych ścianach kościoła.

za

Pisarzowice. Kościół, pomnik wojenny, browar, szkoła, pałac i ...