Gorzelnia

Stajnia

Folwark

Wokół pałacu w Kopicach rozciąga się zaniedbany park krajobrazowy o powierzchni prawie stu hektarów. Założone w nim liczne stawy, między innymi otaczające z trzech stron rezydencję, sprawiły, że mówiono o niej „pałac na wodzie". W pobliżu założenia pałacowo-parkowego znajduje się dawny folwark, który pozostaje pod zarządem Agencji Nieruchomości Rolnych. Jedynie dawny budynek mieszkalny administratora majątku jest własnością prywatną. Neobarokowy budynek, murowany z cegły, potynkowany, podpiwniczony, ...
Wokół pałacu w Kopicach rozciąga się zaniedbany park krajobrazowy o powierzchni prawie stu hektarów. Założone w nim liczne stawy, między innymi otaczające z trzech stron rezydencję, sprawiły, że mówiono o niej „pałac na wodzie". W pobliżu założenia pałacowo-parkowego znajduje się dawny folwark, który pozostaje pod zarządem Agencji Nieruchomości Rolnych. Jedynie dawny budynek mieszkalny administratora majątku jest własnością prywatną. Neobarokowy budynek, murowany z cegły, potynkowany, podpiwniczony, wzniesiony na planie prostokąta, dwukondygnacjowy, nakryty wysokim dachem czterospadowym z powiekami. Ozdobiony tarasem, ryzalitem i centralnie umieszczoną wieżą jest nie mniej efektowny niż niejeden pałac. Cenne budynki gospodarcze dawnego folwarku, bogato ozdobione detalem architektonicznym, pozostają w znacznie lepszym stanie niż sam pałac.

Zabudowania dawnego folwarku w Kopicach.
    Zabudowania gospodarcze dawnego folwarku Schaffgotschów w Kopicach.