2011 - Wyburzanie budynku

Młodzieżowy Dom Kultury Anima (dawny)

Gastwirte, Gaststätte zur Hoffnung

Przed wojną gospoda z zadrzewionym ogródkiem na tyłach, z którego przez długie lata zachowały się krzesła na metalowych nóżkach. Później świetlica osiedlowa. We wnętrzu do końca lat 5o. XX w. znajdowała się mała scenka z kulisami. W drugiej połowie lat 60. przekształcona w Osiedlowy Dom Kultury Kozanów. W 1969 r. zamontowano na elewacji "neon" zaprojektowany przez Henryka Klameckiego a wykonany i zawieszony przez Józefa Kustanowicza i Stanisława Świszcza. Na początku lat 70. obiekt zmodernizowano ...
Przed wojną gospoda z zadrzewionym ogródkiem na tyłach, z którego przez długie lata zachowały się krzesła na metalowych nóżkach. Później świetlica osiedlowa. We wnętrzu do końca lat 5o. XX w. znajdowała się mała scenka z kulisami. W drugiej połowie lat 60. przekształcona w Osiedlowy Dom Kultury Kozanów. W 1969 r. zamontowano na elewacji "neon" zaprojektowany przez Henryka Klameckiego a wykonany i zawieszony przez Józefa Kustanowicza i Stanisława Świszcza. Na początku lat 70. obiekt zmodernizowano w znacznym stopniu w czynie społecznym - dobudowano część administracyjną z nowy wejściem, szatnią i toaletami (których placówka była pozbawiona) oraz pokojem kierownika. Pod koniec XX w. dom kultury przyjął nazwę Anima. Rozebrany w 2011 r. pod budowę linii tramwajowej.[Lekok]

Wrocław, dawna restauracja Zur Hoffnung przy ul. Pilczyckiej.
    Dom Kultury w końcowej fazie istnienia jako instytucji z niszczejącym ...