Cmentarz

Wnętrze

Kościół Bożego Ciała

Kościół wzniesiono ok. 1400 roku (wzmiankowany w 1399r.), a rozbudowano o zakrystię i przedsionek w XVI wieku. Na sygnaturce znajduje się data 1825. Restaurowany w 1823 r. Remontowany w 1960 i 1962 r. Murowany, salowy z prezbiterium przykrytym dwuprzęsłowym sklepieniem krzyżowo-żebrowym. Z zakrystią od północy i kruchtą od południa, nakryty dachami dwuspadowymi z sygnaturką na kalenicy nawy. Nad nawą znajduje się strop drewniany wsparty na centralnie stojącym słupie z zastrzałami. W ścianę wschodnią ...
Kościół wzniesiono ok. 1400 roku (wzmiankowany w 1399r.), a rozbudowano o zakrystię i przedsionek w XVI wieku. Na sygnaturce znajduje się data 1825. Restaurowany w 1823 r. Remontowany w 1960 i 1962 r. Murowany, salowy z prezbiterium przykrytym dwuprzęsłowym sklepieniem krzyżowo-żebrowym. Z zakrystią od północy i kruchtą od południa, nakryty dachami dwuspadowymi z sygnaturką na kalenicy nawy. Nad nawą znajduje się strop drewniany wsparty na centralnie stojącym słupie z zastrzałami. W ścianę wschodnią wstawione jest proste gotyckie sacramentarium przyścienne. Barokowy ołtarz główny pochodzi z 1660, a późnorenesansowa ambona, stalle i kamienna chrzcielnica z 1602 roku. Fragmenty fresków z XVII w. Na wieży zawieszony jest dzwon pochodzący z 1664 r.

Kościół w Kaiserwaldau w polskiej prasie.
    Fragment Piastowa z kościołem katolickim i ewangelickim; fot. ...