Głaz Vollack'a

Stacja pomp w Błotach

Śluza Lipki

Las Odrzański

Oderwald

Las Odrzański (Oderwald), nazywany też często przez Oławian "lasem za Odrą", to właściwie kompleks lasów łęgowych, znajdujący się na prawym brzegu rzeki Odry. Od zachodu graniczy z Oławą, na północy styka się z miejscowością Bystrzycą i rzeczką Leśna Woda (Smortowa), natomiast jego wschodni kraniec pokrywa się z granicą województw Dolnośląskiego i Opolskiego. Charakteryzuje się zróżnicowanymi drzewostanami liściastymi, mnogością rzadkich roślin (m. in. konwalia majowa, śnieżyczka przebiśnieg, dzwonek ...
Las Odrzański (Oderwald), nazywany też często przez Oławian "lasem za Odrą", to właściwie kompleks lasów łęgowych, znajdujący się na prawym brzegu rzeki Odry. Od zachodu graniczy z Oławą, na północy styka się z miejscowością Bystrzycą i rzeczką Leśna Woda (Smortowa), natomiast jego wschodni kraniec pokrywa się z granicą województw Dolnośląskiego i Opolskiego. Charakteryzuje się zróżnicowanymi drzewostanami liściastymi, mnogością rzadkich roślin (m. in. konwalia majowa, śnieżyczka przebiśnieg, dzwonek pokrzywolistny), a także znaczną populacją dzikich zwierząt (dzik, sarna, borsuk, kuna, jeleń). Pierwotnie przez tereny, na których znajduje się las, przepływała Odra często zmieniając położenie swojego głównego koryta na skutek wylewów. Prace nad regulacją rzeki prowadzono przez cały XIX i początek XX wieku. W ich efekcie Odra uzyskała swoje stałe koryto, którym płynie do dziś, natomiast las nabrał specyficznej malowniczości.

Las Odrzański był od zawsze związany z historią Oławy i regionu. Najważniejszym obiektem na jego terenie są z pewnością pozostałości wczesnośredniowiecznego Grodziska Ryczyńskiego oraz osady przygrodowej z X/XI – XII/XIII w. W średniowieczu i epoce nowożytnej "las za Odrą" był eksploatowany, głównie przez właścicieli miasta, którzy czerpali dochody z handlu drewnem. Królewicz Jakub Sobieski miał w zwyczaju częste polowania, które najprawdopodobniej urządzał w lesie na północ od Odry. Na zachodnim jego skraju, powstała nawet bażanciarnia zamkowa. Z czasem w polowaniach – książęcej rozrywce - zakosztowali zamożniejsi mieszkańcy miasta. W XIX wieku wraz ze zmianami demograficznymi i uprzemysłowieniem, pojawiły się wśród Oławian nowe potrzeby związane z wypoczynkiem, a później z turystyką. Las Odrzański stał się miejscem częstych spacerów oraz wycieczek rowerowych. Odbywano je w kierunku od osiedla Mały Zwierzynie (Klein Thiergarten) wałami odrzańskimi na wschód, w głąb lasu. Na potrzeby oławskiego garnizonu Huzarów Schilla, powstała w lesie w ok. 1825 strzelnica. Tradycję polowań z udziałem znamienitych gości podtrzymywano w 2. poł. XIX w. Na łowy zapuszczał się tu cesarz Wilhelm I - aż dwukrotnie, w 1874 i 1882 roku. Wilhelm II polował w Lesie Odrzańskim w 1888. Natomiast po 1945 roku, las wykorzystywany był między innymi dla harcerskich biwaków latem i kuligów zimą. Na strzelnicy w okresie PRLu ćwiczyły różne służby mundurowe.

Dziś las także przyciąga mieszkańców miasta, którzy w niedzielne popołudnia wybierają się tu całymi rodzinami na spacery, bądź wycieczki rowerowe.. Wabi ich tutaj zarówno malownicza przyroda, jak i wiele ciekawych zakątków związanych z historią, a nawet techniką. Do lasu prowadzi obecnie oławska ul. Bażantowa. Nadleśnictwo Oława sprawuje opiekę nad trzema niewielkimi rezerwatami: "Zwierzyniec" (las dębowo – grabowy w pobliżu dawnej bażanciarni), "Kanigóra" (fragment pierwotnej puszczy nadodrzańskiej) oraz "Grodzisko Ryczyńskie" (średniowieczny gród oraz dwustuletni drzewostan). Na licznych polankach swoje ule utrzymują oławscy pszczelarze. Do historycznych atrakcji leśnych zaliczyć należy m. in. dawną strzelnicę, stary cmentarz przy Małym Zwierzyńcu, głaz z inskrypcją upamiętniającą przedwojennego gajowego Vollack'a, Jaz Oława, Śluzę Lipki czy też urządzenia do otwierania przepustów w wałach. Las Odrzański przecina czerwony szlak prowadzący od Oławy, przez Bystrzycę, do Jelcza – Laskowic. Ponadto przez tereny leśne biegnie ścieżka dydaktyczna (historyczno – przyrodnicza) złożona z szeregu tablic, zawierających opisy i ilustracje danego zabytku, bądź rezerwatu.

Przeprawa Lipki: zajazd Pod Lipkową Przystanią, śluza i Las Odrzański.Aukcje ...
    Las Odrzański w Oławie.