Barak eksploratorów

Plac zabaw

Jaskinia

Pawilon wejściowy

Jaskinia Niedźwiedzia (750 m n. p. m.)

Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie odkryta została w 1966 roku i rozciąga się na trzech poziomach. Długość korytarzy ponad 2 km. Górne partie zachowane w stanie szczątkowym (miniaturka). Środkowe partie udostępnione do zwiedzania – trasa (długości 250m) prowadzi przez cmentarzysko zwierząt plejstoceńskich (sala lwa i partie naciekowe (sala pałacowa – stalaktyty, stalagmity, stalagnaty i misy martwicowe). Jaskinia Niedźwiedzia i jej otoczenie stanowi unikalny rezerwat przyrody podlegający ochronie prawnej. ...
Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie odkryta została w 1966 roku i rozciąga się na trzech poziomach. Długość korytarzy ponad 2 km. Górne partie zachowane w stanie szczątkowym (miniaturka). Środkowe partie udostępnione do zwiedzania – trasa (długości 250m) prowadzi przez cmentarzysko zwierząt plejstoceńskich (sala lwa i partie naciekowe (sala pałacowa – stalaktyty, stalagmity, stalagnaty i misy martwicowe). Jaskinia Niedźwiedzia i jej otoczenie stanowi unikalny rezerwat przyrody podlegający ochronie prawnej. Trasę turystyczną wykonało w latach 1974-1976 Przedsiębiorstwo Robót Górniczych w Wałbrzychu. Po uiszczeniu 10 złotych można wykonywać zdjęcia podczas zwiedzania.
zed.
14-07-2014
Tegoroczna eksploracja w Jaskini Niedźwiedziej ruszyła z małym opóźnieniem spowodowanym oczekiwaniem na wydanie zezwolenia na działalność na terenie rezerwatu przyrody Jaskinia Niedźwiedzia.

Wszystko jednak w końcu ruszyło i w chwili obecnej w jaskini trwają prace badawcze. Przede wszystkim staramy się nadrobić zaległości dokumentacyjne a także fotograficzne i filmowe. Prowadzimy także monitoring temperatury powietrza oraz zawartości radonu. Jeśli chodzi o działalność eksploracyjną mamy kilka pomysłów na to, jak przedłużyć bądź pogłębić jaskinię. Działamy obecnie w rejonie Predatora czyli w najbardziej wysuniętej na południe części jaskini, poszukując obejścia zawaliska, które blokuje drogę dojścia do domniemanych partii jaskini rozwiniętych w kierunku Śnieżnika.

Planujemy także jeszcze raz wrócić do Sali Mastodonta (odkrytej w 2012 r.) i eksplorować w kierunku północnym czyli w stronę Starego Wywierzyska, a także wymienić oporęczowanie w kominach i podjąć próbę eksploracji w jednym z okien w kominie nad Autobusem. Prześwit w korytarzu, a także przepływ powietrza świadczą o tym, że to jeszcze nie koniec odkryć w rejonie Sali Mastodonta.

Nowe kombinezony, liny i osprzęt pozwolą nam bezpiecznie i komfortowo pracować pod ziemią a dzięki nowym akumulatorom i oświetleniu będziemy mogli prowadzić akcje fotograficzne i filmowe oraz dzielić się pięknem jaskini z wszystkimi, którym magia eksploracji nie pozostaje obojętna. Tym samym, pragniemy podziękować Fundacji Polska Miedź, która jako jedyna instytucja zdecydowała się docenić nasze osiągnięcia i wspierać nas finansowo. Za . Uzupełnił Z.W.

Otwór Jaskini Niedźwiedziej w czasie badań, lato 1967r.
    Otwór w starym kamieniołomie. Fotka z wystawy przy Urzędzie Miasta.
    Byłem uczestnikiem rajdu.Trafiłem na uroczystości otwarcia jaskini ...
    Uroczyste otwarcie jaskini dla turystów. Zdjęcie pochodzi z książki ...
    Bilet wstępu do Jaskini Niedźwiedziej.
    Pawilon wejściowy do jaskini.
    Przed budynkiem gdzie znajduje się kasa i wejście do jaskini. ...
    Teren przy wyjściu z jaskini.
    Schody wiodące z drogi na teren jaskini.
    Droga asfaltowa biegnąca do jaskini. Zed dodałem specjalnie te ...
    Boczna strona budynku.
    Zwiedzanie jaskini trwa ok. 45 min. Wyjście z jaskini.
    Po lewej stronie budynku znajduję się miejsce gdzie można rozpalić ...
    9 lutego 1994r. Jaskinie zwiedził Prezydent Lech Wałęsa.
    Teren przyległy do jaskini.
    Duże zasługi dla Jaskini miał Jakub Sądej, Jakub Sondej (ur. 24 ...
    Przed jaskinią.
    Przed wejściem na platformę gdzie znajduje się jaskinia.
    Jaskinia Niedżwiedzia widziana ze skałki "Pulinka" http://dolny-slask.org.pl/3539101,foto.html
    komentarze: 0
    Miejsce do wypoczynku przed jaskinią na tle skałki "Pulinka."http://dolny-slask.org.pl/3537643,foto.html?idEntity=3537633
    Osadnik gnilny poniżej jaskini.
    Tablice informacyjne przed jaskinią.