Mauzoleum

Cmentarz

Na skraju wsi Boleslawice za dwu metrowym kamiennym murem znajduje się czynny cmentarz, który dla ludzi kochających klimat starych nekropolii - wyda się prawidziwą perełką. Przez środek cmentarza prowadzi stara aleja lipowa na krancu której znajduje się niestety zrujnowane mauzolem (z barku tablic nagrobnych - które zdewastowano) nie wiem kto w nim spoczywa - nie mogłem też na ten temat znaleźć żadnych informacji m.i. w internecie - jeżeli ktoś z Państwa mi pomoże - to uzupełnie opis. Aby nie ...
Na skraju wsi Boleslawice za dwu metrowym kamiennym murem znajduje się czynny cmentarz, który dla ludzi kochających klimat starych nekropolii - wyda się prawidziwą perełką. Przez środek cmentarza prowadzi stara aleja lipowa na krancu której znajduje się niestety zrujnowane mauzolem (z barku tablic nagrobnych - które zdewastowano) nie wiem kto w nim spoczywa - nie mogłem też na ten temat znaleźć żadnych informacji m.i. w internecie - jeżeli ktoś z Państwa mi pomoże - to uzupełnie opis. Aby nie psuć klimatu nie umieściłem zdjęć z wnętrza owego mauzoleum - albowiem z za roztrzaskanej krypty z komory grobowej wystają jakieś śmiecie - jedyny napis jaki sie zachował to - "Selig Sind Die Toten... In Herrn Sterben´"(Błogosławieni Umarli Którzy w Panu Umierają).

Nagrobek przy cmentarnym murze na cmentarzu w Bolesławicach.
    Nagrobek przy cmetarnym murze na cmentarzu w Bolesławicach.