Przejście graniczne Lutynia - Travná
Penzion Celnice, sklep spożywczy (CZ)

Przełęcz Lądecka (665 m n.p.m.)

Krautenwalder Pass, Landecker Pass

Przełęcz Lądecka – przełęcz w Górach Złotych (Sudety) na wysokości 665 m n.p.m. pomiędzy szczytami Borówkowa (900 m n.p.m.) i Maselnica (711 m n.p.m.), na granicy polsko-czeskiej.
Na przełęczy mieściło się przejście małego ruchu granicznego Lutynia-Travná dla pieszych i rowerzystów na trasie prowadzącej z Lądka-Zdroju po polskiej stronie, do Javorníka po czeskiej. Po wprowadzeniu układu z Schengen przez przełęcz odbywa się swobodny ruch kołowy dla pojazdów do 12 t, a droga prowadząca przez przełęcz ...
Na przełęczy mieściło się przejście małego ruchu granicznego Lutynia-Travná dla pieszych i rowerzystów na trasie prowadzącej z Lądka-Zdroju po polskiej stronie, do Javorníka po czeskiej. Po wprowadzeniu układu z Schengen przez przełęcz odbywa się swobodny ruch kołowy dla pojazdów do 12 t, a droga prowadząca przez przełęcz jest ciekawym turystycznie połączeniem Javornika z Lądkiem-Zdrój. Na przełęczy usytuowano parking samochodowy , z którego można dojść na górę Borówkową.

Widok na zalew i okolice.
    Stromy zjazd w kierunku Javornika na wysokości sklepu.