Brama Złotoryjska (dawna)

Goldberger Torturm

Brama Złotoryjska w Legnicy prowadziła do miasta od południowego zachodu. Znajdowała się w okolicy skrzyżowania obecnych ulic Złotoryjskiej z Gwarnej. Przy bramie stała wieża (najwyższa spośród wież składających się na umocnienia). W dniu 4 kwietnia minister zgodził się na rozbiórkę fortyfikacji miejskich Legnicy, a prace ruszyły już zimą 1860/61. Bramę Złotoryjską rozebrano w roku 1865. Wieża towarzysząca bramie stała jeszcze przez wiele następnych lat. Ostatecznie rozebrano ją, co nastąpiło prawdopodobnie ...
Brama Złotoryjska w Legnicy prowadziła do miasta od południowego zachodu. Znajdowała się w okolicy skrzyżowania obecnych ulic Złotoryjskiej z Gwarnej. Przy bramie stała wieża (najwyższa spośród wież składających się na umocnienia). W dniu 4 kwietnia minister zgodził się na rozbiórkę fortyfikacji miejskich Legnicy, a prace ruszyły już zimą 1860/61. Bramę Złotoryjską rozebrano w roku 1865. Wieża towarzysząca bramie stała jeszcze przez wiele następnych lat. Ostatecznie rozebrano ją, co nastąpiło prawdopodobnie pod koniec XIX wieku.

Widok na Bramę Złotoryjską - litografia nieznanego autora.
    Ulica Złotoryjska w Legnicy; z lewej Brama Złotoryjska; widok ...