Wnętrze kościoła

Detale architektoniczne

Epitafia i nagrobki

Kościół Matki Bożej Różańcowej

Pierwsze informacje o kościele w Wilczkowie pochodzą z początku XIV wieku. W 1705 roku świątynia została przebudowana. Kolejna gruntowna przebudowa odbyła się w 1905 roku wg projektu H. Poelziga. Świątynia jest jednonawowa, orientowana, z czworobocznym prezbiterium, pokryta dachem dwuspadowym. Na początku XX wieku do budynku dobudowano kwadratową wieżę pokrytą blachą ocynkowaną.
Wewnątrz świątyni znajdują się barokowy ołtarz główny, obrazy oraz zdobiony chór z XVII wieku. Oryginalny strop i ambona ...
Wewnątrz świątyni znajdują się barokowy ołtarz główny, obrazy oraz zdobiony chór z XVII wieku. Oryginalny strop i ambona pochodzą z XVIII wieku. Na wewnętrznych i zewnętrznych ścianach świątyni widnieją renesansowe i barokowe płyty nagrobne oraz epitafia. Nad głównym wejściem wmurowana została tablica z datami budowy oraz przebudowy kościoła.
Źródło:

Kościół w Wilczkowie, stan po remoncie w 1905 roku