Krzyż (?) kamienny - Proszków

Cmentarz

Kościół św. Anny

Kościół filialny Św. Anny, późnoromański, wzniesiony został przed 1311 r., a przebudowany w 1698 r., restaurowany w 1828 r. Jest to budynek jednonawowy z prostokątnym prezbiterium przechodzącym w półkolistą absydę. Nad nawą drewniany strop, nad prezbiterium sklepienie krzyżowe, a na ściamach dwa nagrobki z lat 1621-1622.
Kościół pod wezwaniem świętej Anny

Kościół świętej Anny, późnoromański, wzniesiony przed 1311 rokiem, przebudowany w 1698 roku, restaurowany w 1824, 1961-64 i 1986 roku. Salowy, z prostokątnym prezbiterium przechodzącym w absydę. Dachy dwuspadowe, nad absydą pięciospadowy, kryte dachówką. Od północy, przy prezbiterium, dobudowana zakrystia. Okna zamknięte półkoliście, a w zakrystii łukiem odcinkowym, osiem z renesansowymi obramowaniami z piaskowca. W nawie strop drewniany, w prezbiterium sklepienie krzyżowe. Na ścianach wewnątrz dwie renesansowe płyty nagrobne rodziny von Sedanitz z 1621 i 1622 roku oraz epitafium piaskowcowe z 1575 roku ze sceną Wniebowstąpienia. Barokowe obrazy z XVII-XVIII wieku, olejne na płótnie: dwa Ukrzyżowania, Święta Rodzina oraz XIX-wieczne: Głowa Chrystusa, święta Anna Samotrzecia (ludowa) i święta Jadwiga. Rzeźba świętego Jana Nepomucena, rokokowa, z połowy XVIII wieku, drewniana, polichromowana.
Opis ze strony Świątynie Krainy Łęgów Odrzańskich

Proszków. Gospoda, szkoła ewangelicka, pałac, stacja kolejowa, ...