Detale architektoniczne

Wnętrza

Pałac letni Sarny
Budynek bramny

Pałac Sarny

Schloss Scharfeneck

Sarny nie były nigdy samodzielną wsią. Już w XIV w. istniał tu folwark należący do rodziny von Czeschaw ze Ścinawki Średniej. W 1406 r. Friedrich von Czeschaw sprzedał folwark Niclasowi Pradel i w tej rodzinie folwark pozostał przez cały XV w. mimo, że właściciele Ścinawki w tym czasie się zmieniali. Np. w 1480 r. Właścicielem folwarku był Hans Pradel, mimo, że właścicielem Ścinawki był Sigmund von Schweidersdorf. W 1497 r. panem folwarku był Janco Pradel. Przez cały XVI w. Właściciele Sarn często ...
Sarny nie były nigdy samodzielną wsią. Już w XIV w. istniał tu folwark należący do rodziny von Czeschaw ze Ścinawki Średniej. W 1406 r. Friedrich von Czeschaw sprzedał folwark Niclasowi Pradel i w tej rodzinie folwark pozostał przez cały XV w. mimo, że właściciele Ścinawki w tym czasie się zmieniali. Np. w 1480 r. Właścicielem folwarku był Hans Pradel, mimo, że właścicielem Ścinawki był Sigmund von Schweidersdorf. W 1497 r. panem folwarku był Janco Pradel. Przez cały XVI w. Właściciele Sarn często się zmieniali. Mimo to majątek musiał prężnie funkcjonować, skoro w 1590 r. powstał tu duży dwór. Upadek nastąpił podczas wojny trzydziestoletniej (1618 - 1648), ponieważ właściciele stanęli po stronie protestantów. W efekcie dobra uległy konfiskacie. W 1661 r. Sarny otrzymał hrabia von Götzen, który utworzył tu siedzibę rodową. Powstał w ten sposób jeden z większych majątków w hrabstwie kłodzkim. Od II poł. XVII w. do 1738 r. , kiedy zmarł hrabia von Götzen , trwała rozbudowa starego dworu oraz powstawały nowe budynki gospodarcze. Po śmierci hrabiego właścicielką majątku została wdowa po nim hrabina von Götzen z domu von Stillfried, natomiast po 1771 r. przeszedł on w ręce drugiej, protestanckiej linii hrabiów von Götzen. W 1738 r. śląski malarz barokowy, Hans Franz Hoffman wykonał w kaplicy wspaniałą polichromię, obejmującą ściany, strop i ołtarz. Przedstawia ona św. Jana Nepomucena oraz nawiązuje do chwały rodu von Götzen. W 1850 r. polichromia była konserwowana, a także częściowo przemalowana. Ostatniej konserwacji dokonały dwie krakowskie malarki w latach 70 - tych ub. wieku. W tej postaci można malowidła podziwiać do dnia dzisiejszego. W 1820 r. dwór ponownie przebudowano, powstały też kolejne budynki gospodarcze. W takim stanie dotrwał do końca II wojny światowej. Po wojnie w majątku ulokowano PGR, natomiast sam dwór przystosowano na mieszkania. Kolejnym właścicielem stał się spadkobierca PGR, POHZ. Obecnie całe założenie znajduje się w zasobach AWRSP. na dzień dzisiejszy właścicielem pałacu jest spółka Masena, która zaczęła przeprowadzać już pierwsze remonty...
Strona internetowa

Dwór Sarny - Scharfeneck.