Krzyż pokutny - Rakoszyce

Cmentarz przykościelny

Epitafia zewnętrzne

Kościół św. Jana Nepomucena

Kath kriche

Kościół filialny pod wezwaniem świętego Jana Nepomucena

Kościół z II połowy XIX wieku, w stylu neorenesansu niderlandzkiego. Orientowany, jednonawowy, z pięciobocznym prezbiterium i oskarpowaną diagonalnie wieżą od zachodu, murowany, licowany cegłą. Dach na nawie dwuspadowy, na prezbiterium pieciospadowy, na wieży iglica ośmioboczna, kryte blachą. Iglica zwieńczona sterczyną z kulą i krzyżem. Na murze wystającym nad dachu od strony prezbiterium również krzyż, w narożnikach przy wieży ćwierćkoliste ...

Kościół z II połowy XIX wieku, w stylu neorenesansu niderlandzkiego. Orientowany, jednonawowy, z pięciobocznym prezbiterium i oskarpowaną diagonalnie wieżą od zachodu, murowany, licowany cegłą. Dach na nawie dwuspadowy, na prezbiterium pieciospadowy, na wieży iglica ośmioboczna, kryte blachą. Iglica zwieńczona sterczyną z kulą i krzyżem. Na murze wystającym nad dachu od strony prezbiterium również krzyż, w narożnikach przy wieży ćwierćkoliste ryzality. Okna zamknięte półkoliście, obramowane ze zwornikami. Gzymsy wieńczące. W zewnętrzne ściany kościoła wbudowane są trzy płyty grobowe z XVII wieku von Falkenhaynów oraz von Gentreichów. Wyposażenie kościoła z XIX i XX wieku.
Opis ze strony Świątynie Krainy Łęgów Odrzańskich

Rakoszyce na pocztówce litograficznej z końca XIX w.