Ładownia kolejowa Cieśle (d. stacja)

Zessel

Linia kolejowa przebiegająca przez Cieśle (wtedy Zessel) powstała w 1871 roku jako przedłużenie linii kolejowej z Wrocławia do Oleśnicy (1867 rok), przedłużona do Kępna rok później (otwarta 1 marca 1872 roku). Kilometraż na linii PLK nr 181 Herby Nowe - Oleśnica 137,56, odległość taryfowa od Oleśnicy: 11 km, od Kępna 35 km. Zespół dworca z bud. towarzyszącymi pochodzi z 1880 roku. Do połowy roku 1992 trasa była obsługiwana także przez lokomotywy parowe, potem już tylko przez lokomotywy spalinowe, ...
Linia kolejowa przebiegająca przez Cieśle (wtedy Zessel) powstała w 1871 roku jako przedłużenie linii kolejowej z Wrocławia do Oleśnicy (1867 rok), przedłużona do Kępna rok później (otwarta 1 marca 1872 roku). Kilometraż na linii PLK nr 181 Herby Nowe - Oleśnica 137,56, odległość taryfowa od Oleśnicy: 11 km, od Kępna 35 km. Zespół dworca z bud. towarzyszącymi pochodzi z 1880 roku. Do połowy roku 1992 trasa była obsługiwana także przez lokomotywy parowe, potem już tylko przez lokomotywy spalinowe, najczęściej przez SM42. 1 stycznia 2001 roku zawieszono przewozy towarowe na trasie (Oleśnica) Cieśle - Kępno. 30 października 2002 roku pociąg numer 67724 relacji Oleśnica - Kępno ostatni raz przejeżdżał przez Cieśle w planowym ruchu pasażerskim. Według ostatniego rozkładu pociągi kursowały do Oleśnicy: 5.33, 8.38, 17.13 i do Kępna 6.08, 14.57, 18.18. Czas przejazdu na tej trasie wynosił ok. 50 minut. Obecnie do Cieśli przyjeżdża pociąg zdawczy towarowy, ciągnięty przez lokomotywę spalinową SM42. Trwają starania o przywrócenie z powrotem przewozów pasażerskich na trasie Wieluń - Kępno - Oleśnica - Wrocław jako najszybsze połączenie ze stolica regionu. Trasa jest w dość dobrym stanie i posiada dobre parametry techniczne, np. prędkość szlaku to 80 km/h. Jest więc szansa, ze na peron w Cieślach wjedzie kiedyś jeszcze pociąg pasażerski. Opis zaczerpnięto ze strony: . Rozkład jazdy znajduje się: .

Dawna stacja Cieśle koło Oleśnicy. Autorem zdjęcia jest Adam Pacześniak
    Nieistniejąca już (od kilku lat) wiata przystankowa na dawnej ...