Cmentarz przykościelny

Kościół św. Floriana

Barokowy kościół św. Floriana, otoczony murem z samborzem, pochodzi z drugiej połowy XVIII wieku. Odznacza się dość wysokim, choć zarazem i krótkim dachem dwuspadowym. Kwadratowa wieża, górą drewniana, posiada powszechny tu hełm cebulasty. Okna umieszczono wysoko. Nawę przykrywa płaski strop, zaś prezbiterium - sklepienie krzyżowe z widocznymi tylko szwami.
Wyposażenie wnętrza jest barokowe, w tym skromny ołtarz główny z obrazem patrona i ambona z samodzielnym baldachimem. Na parapecie chóru umieszczono ...
Wyposażenie wnętrza jest barokowe, w tym skromny ołtarz główny z obrazem patrona i ambona z samodzielnym baldachimem. Na parapecie chóru umieszczono kartusz herbowy z orłem.
dariuszfaranciszek°

Szklarnia. Widok ogólny, gospoda i kościół.