IV Lubuski Orszak Trzech Króli

IV Lubuski Orszak Trzech Króli w Zielonej Górze wyruszył spod kościoła pw.Najświętszego Zbawiciela przy al.Niepodległości o godz.13.15 (po mszy św. odprawionej przez ordynariousza diecezji, ks.bpa.Stefana Regmunta). Przez al.Niepodległości i ul.Żeromskiego orszak dotarł na Stary Rynek, gdzie obok ratusza ustawiona była scena ze stajenką - tam odbyło się przedstawienie i wspólnie śpiewanych kolęd.
Po drodze odegrane były sceny wypatrywania gwiazdy i wyruszenia Trzech Króli w podróż (przy Muzeum Lubuskim) ...
Po drodze odegrane były sceny wypatrywania gwiazdy i wyruszenia Trzech Króli w podróż (przy Muzeum Lubuskim) oraz wizyty Trzech Króli na dworze króla Heroda (przy Samorządowym Kolegium Odwoławczym).
Królowie w orszaku reprezentowali lubuskie Trójmiasto: Kacprem był dyrektor teatru Terminus A Quo z Nowej Soli Edward Gramont, Melchiorem - nauczyciel z Sulechowa Ireneusz Gorzelany, a Baltazarem - radny z Zielonej Góry, Krzysztof Machalica
W IV Lubuskim Orszaku Trzech Króli w Zielonej Górze wzięło udział kilka tysięcy osób.

IV Lubuski Orszak Trzech Króli na al.Niepodległości. Z prawej ...