Wnętrze kaplicy

Kaplica św. Floriana

St. Floriankirche

Kaplica św. Floriana, pełniąca funkcję kość. fil. parafii w Polanicy Zdroju Sokołówce. Wzniesiona w 1562 r. przez młynarza Bacha - ren., założona na prostokącie, z dostawioną z tyłu wieżyczką-sygnaturką. Znacznie przebudowana w 1891 r. remontowana w latach 1927, 1973 i 1976. Wewnątrz m.in. barokowy, drewniany, polichromowany ołtarz z około z 1760 r. oraz barokowe rzeźby i obrazy z XVIII wieku, niektóre o cechach sztuki ludowej, wśród nich była interesująca rzeźba św. Wilgefortis, skradziona po 1970 ...
Kaplica św. Floriana, pełniąca funkcję kość. fil. parafii w Polanicy Zdroju Sokołówce. Wzniesiona w 1562 r. przez młynarza Bacha - ren., założona na prostokącie, z dostawioną z tyłu wieżyczką-sygnaturką. Znacznie przebudowana w 1891 r. remontowana w latach 1927, 1973 i 1976. Wewnątrz m.in. barokowy, drewniany, polichromowany ołtarz z około z 1760 r. oraz barokowe rzeźby i obrazy z XVIII wieku, niektóre o cechach sztuki ludowej, wśród nich była interesująca rzeźba św. Wilgefortis, skradziona po 1970 r.

Kaplica św. Floriana w Starkówku.
    Kościółek św. Floriana w Starkówku.