Pomnik Pomordowanych Więźniów - Ofiar Faszyzmu

Pomnik Pomordowanych Więźniów z kleczkowskiego więzienia. Wystawiony w 1986 roku na skwerze po zachodniej stronie ulicy, u podnóża nasypu kolejowego. Obelisk z piaskowca stojący na podobnej podstawie, na zwężeniu napis: " W Hołdzie Patriotom Różnych narodowości straconym w latach 1939 - 1945", pod obeliskiem szeroka dwustopniowa płyta, a na jej narożnikach od północy ułożone skośnie płyty, na dwu górnych napisy - na zachód "W okresie II Wojny Światowej hitlerowcy oprawcy zgilotynowali we Wrocławiu ...
Pomnik Pomordowanych Więźniów z kleczkowskiego więzienia. Wystawiony w 1986 roku na skwerze po zachodniej stronie ulicy, u podnóża nasypu kolejowego. Obelisk z piaskowca stojący na podobnej podstawie, na zwężeniu napis: " W Hołdzie Patriotom Różnych narodowości straconym w latach 1939 - 1945", pod obeliskiem szeroka dwustopniowa płyta, a na jej narożnikach od północy ułożone skośnie płyty, na dwu górnych napisy - na zachód "W okresie II Wojny Światowej hitlerowcy oprawcy zgilotynowali we Wrocławiu 314 Polaków "; na wschód "Czechosłowackim Patriotom zamordowanym w bitwach z hitlerowskim okupantem". Pomnik zaprojektowany w PWSSP, ufundowany przez zakłady pracy dzielnicy Psie Pole.
b/h/ - "Wrocław - Psie Pole" wyd. "Sudety"
Autorzy Jerzy Boroń, Wiesław Chmiel [maras]