Most drogowy (rz. Bystrzyca/ul. Westerplatte)

Sandbrücke

W miejscu, gdzie dzisiaj stoi most na rzece Bystrzycy, już przed wiekami (1323 r.) istniała przeprawa w postaci mostu kamiennego (prawdopodobnie najstarszy most kamienny na Śląsku, znany był pod nazwą Most św. Ducha. Nazwa pochodziła od istniejącego w pobliżu szpitala pod tym wlaśnie wezwaniem.) W tej postaci istniał do nieznanego czasu, kiedy to zastąpiono go istniejącym do roku 1823 r. mostem drewnianym, zastąpionym mostem murowanym, sześć lat później uszkodzonym przez powódź. Naprawiony, przetrwał ...
W miejscu, gdzie dzisiaj stoi most na rzece Bystrzycy, już przed wiekami (1323 r.) istniała przeprawa w postaci mostu kamiennego (prawdopodobnie najstarszy most kamienny na Śląsku, znany był pod nazwą Most św. Ducha. Nazwa pochodziła od istniejącego w pobliżu szpitala pod tym wlaśnie wezwaniem.) W tej postaci istniał do nieznanego czasu, kiedy to zastąpiono go istniejącym do roku 1823 r. mostem drewnianym, zastąpionym mostem murowanym, sześć lat później uszkodzonym przez powódź. Naprawiony, przetrwał aż do momentu, kiedy to został wysadzony w powietrze przez wycofujące się z miasta wojska niemieckie (1945r.). Przedwojenna nazwa mostu wzięła swą nazwę od piasku, który był przewożony po nim z okolicznych Krowich Gór (dzisiejsza ul. Bystrzycka). Istniejący dzisiaj betonowo-stalowy most został wzniesiony około 1955 r. przez Zjednoczenie Robót Inżynierskich w Stalinogrodzie. janusz50938.
Aktualizacja wg

Stary most nad Bystrzycą w Świdnicy.