Kaplica cmentarna (dawna)

Mur przykościelny

Lapidarium

Kościół św. Barbary

Begräbniskirche St. Barbara

W centrum wsi wznosi się kościół św. Barbary (1791) z wystającą przez fronton zachodni wieżą, otoczony murem i nakryty dwuspadowym dachem.
We wnętrzu, rozjaśnionym przez dwa rzędy okien, znajduje się różnostylowe wyposażenie z XVIII-XIX wieku. Klasycystyczny ołtarz główny z początku XIX wieku zawiera obraz patronki w centrum nastawy. W bocznych jego niszach mieszczą się rzeźby św. Rocha i św. Franciszka. Na parapecie ładnej barokowo-rokokowej ambony z drugiej połowy XVIII wieku widnieją płaskorzeźby ...
We wnętrzu, rozjaśnionym przez dwa rzędy okien, znajduje się różnostylowe wyposażenie z XVIII-XIX wieku. Klasycystyczny ołtarz główny z początku XIX wieku zawiera obraz patronki w centrum nastawy. W bocznych jego niszach mieszczą się rzeźby św. Rocha i św. Franciszka. Na parapecie ładnej barokowo-rokokowej ambony z drugiej połowy XVIII wieku widnieją płaskorzeźby Siewu Bożego Ziarna. W zwieńczeniu rzeźbiarsko potraktowanego baldachimu umieszczono Matkę Boską z Dzieciątkiem. W zakrystii znajduje się stołek z pięknie rzeźbionym oparciem. wg.

Jaworek-Urnitz.
    Jaworek - kościół filialny św. Barbary.