Przystanek kolejowy Lizawice (d. stacja)

Bahnhof Leisewitz, Licajce (do 1947 r.)

Dawniej stacja 3 klasy. Obecnie, po modernizacji w latach 2006-2008, zdegradowana do przystanku osobowego. Posiada dwa jednokrawędziowe perony rozlokowane po obu stronach drogi kołowej przecinającej linię. Stacja posiadała: budynek dworca, szalet, poczekalnię na peronie drugim, 2 perony, 2 nastawnie, rampę boczną i plac ładunkowy. Od stacji odchodziła kolejka folwarczna do wsi Zabardowice (fragmenty szyn do zobaczenia przy drodze Zabardowice-Oława) oraz bocznica na lotnisko wojskowe w Oławie-Stanowicach ...
Dawniej stacja 3 klasy. Obecnie, po modernizacji w latach 2006-2008, zdegradowana do przystanku osobowego. Posiada dwa jednokrawędziowe perony rozlokowane po obu stronach drogi kołowej przecinającej linię. Stacja posiadała: budynek dworca, szalet, poczekalnię na peronie drugim, 2 perony, 2 nastawnie, rampę boczną i plac ładunkowy. Od stacji odchodziła kolejka folwarczna do wsi Zabardowice (fragmenty szyn do zobaczenia przy drodze Zabardowice-Oława) oraz bocznica na lotnisko wojskowe w Oławie-Stanowicach (do lat 70.). Układ torowy dawnej stacji to: 2 tory główne, 1 główny dodatkowy i 3 boczne. Podczas modernizacji w latach 2006-2008 zlikwidowano tory dodatkowe i nastawnie. Zabytkowy dworzec nie jest wykorzystywany i jest odgrodzony od peronów (moose - różne źródła).

Dworzec kolejowy w Lizawicach.
    Dworzec kolejowy w Lizawicach, opuszczony budynek dyżurnego ruchu.