Plebania

Ogród oraz zabudowania gospodarcze

Wnętrza

Prywatna klinika (nie istnieje)

Klasztor s.s. Boromeuszek

Klasztor augustianów

Czworobok zabudowań przylegających od południa do kościoła to dawny klasztor św.Klary,założony przez księcia Bolka I w 1295 r. Był to klasztor żeński zakonu klarysek. Pierwsze zakonnice przybyły do Strzelina z Wrocława , gdzie pierwszy ich dom na Śląsku założyła w 1257 r., księżna Anna – wdowa po Henryku Pobożnym. W okresie reformacji wiele zakonnic przeszło na protestanizm i w 1540 r., klasztor uległ likwidacji.Opustoszały budynek spłonął w czasie pożaru miasta w 1548 r. Prowizorycznie zabezpieczony, ...
Czworobok zabudowań przylegających od południa do kościoła to dawny klasztor św.Klary,założony przez księcia Bolka I w 1295 r. Był to klasztor żeński zakonu klarysek. Pierwsze zakonnice przybyły do Strzelina z Wrocława , gdzie pierwszy ich dom na Śląsku założyła w 1257 r., księżna Anna – wdowa po Henryku Pobożnym. W okresie reformacji wiele zakonnic przeszło na protestanizm i w 1540 r., klasztor uległ likwidacji.Opustoszały budynek spłonął w czasie pożaru miasta w 1548 r. Prowizorycznie zabezpieczony, służył jako spichlerz miejski. Ponownie, wraz z kościołem, uległ pożarowi w czasie wojny trzydziestoletniej w XVII w. W 1689 r. przybyli z Wiednia Augustianie rozpoczęli odbudowę zniszczonego zespołu architektonicznego. Budynek mieszkalny dawnego klasztoru otrzymał mało interesującą formę skromnego stylu barokowego. Obecnie , mieści się tu klasztor s.s. Boromeuszek.

Kościół i zabudowania klasztoru Augustianów w Strzelinie na rysunku ...
    Augustianin-eremita ze strzelińskiego klasztoru. (Augustianie ...