Kościół św. Ducha (dawny)

Kościół szpitalny św. Ducha stał między dzisiejszą Halą Targową a Odrą. Założony wraz ze szpitalem w 1214 r. przez ks. Henryka I Brodatego. Zespół przebudowano w latach 1535-68. W związku z pracami fortyfikacyjnymi w 1591 roku budynek szpitala rozebrano, a pensjonariuszy przeniesiono do domu proboszcza. Kościół zawalił się w 1597 roku w efekcie czego wszystkie zabudowania wyburzono. Pensjonariuszy przeniesiono do innego budynku przy obecnej ul. Bernardyńskiej, a wyposażenie do kościoła św. Bernardyna. ...
Kościół szpitalny św. Ducha stał między dzisiejszą Halą Targową a Odrą. Założony wraz ze szpitalem w 1214 r. przez ks. Henryka I Brodatego. Zespół przebudowano w latach 1535-68. W związku z pracami fortyfikacyjnymi w 1591 roku budynek szpitala rozebrano, a pensjonariuszy przeniesiono do domu proboszcza. Kościół zawalił się w 1597 roku w efekcie czego wszystkie zabudowania wyburzono. Pensjonariuszy przeniesiono do innego budynku przy obecnej ul. Bernardyńskiej, a wyposażenie do kościoła św. Bernardyna. (Encyklopedia Wrocławia)

Historyczny kościół św. Ducha od którego zachowała nazwę ulica. ...
    Kościół św. Ducha przed zburzeniem w 1597 r. - widok od strony ...