Gaj Bohaterów (Wilczyce)

Heldenhain

Kamień upamiętniający zaginionego żołnierza (Oscara) nad Sommą w czasie I wojny światowej. dnia 19 lipca 1915 roku znajduje się w okolicy rzeki Widawy na wysokości wsi Wilczyce.

veronika°: Z inicjatywy siostry hrabiego Karla Friedricha von Pfeil w parku utworzono tzw. Gaj bohaterów dla uczczenia pamięci 12 żołnierzy rodem z Wilczyc, którzy polegli w I wojnie światowej. W gaju posadzono 12 dębów, zaś na głazie narzutowym wyryto nazwiska owych żołnierzy. Informacja pochodzi z książki "Dzieje gminy ...

veronika°: Z inicjatywy siostry hrabiego Karla Friedricha von Pfeil w parku utworzono tzw. Gaj bohaterów dla uczczenia pamięci 12 żołnierzy rodem z Wilczyc, którzy polegli w I wojnie światowej. W gaju posadzono 12 dębów, zaś na głazie narzutowym wyryto nazwiska owych żołnierzy. Informacja pochodzi z książki "Dzieje gminy Długołęka"Zbigniewa Frasa.
Gaj Bohaterów istniał do lat 60 XX wieku. Pod każdym dębem był kamień z nazwiskiem żołnierza (było ich 12, tyle co dębów), który zginął podczas I wojny światowej. Na końcu Gaju, jak słyszałam z opowieści starszych ludzi był krzyż. Z 12 kamieni został sie tylko 1, reszta kamieni została prawdopodobnie rozkradziona.

Kamień upamietniający zaginięcie kogoś o imieniu Oskar (nazwisko ...
    Kolejne ze zdjęc kamienia, upamietniającego zaginiecie niejakiego ...