Dom Paula von Hindenburga (dawny)

Paul von Hindenburgs Haus

Nie istnieje

W Głogowie pierwszy raz Hindenburg znalazł się w 1855 r.. w wieku siedmiu lat. Jego ojciec Robert, oficer pruskiej armii, został wówczas skierowany do tutejszego garnizonu. Rodzina von Hindenburg zamieszkała przy Mohrenstrafie 29 (ul. Garncarska). Paul zaczął uczęszczać do szkoły ewangelickiej przy Kirchplatz (przy kościele ewangelickim Schifflein Christi). W 1857 r. rozpoczął naukę w gimnazjum ewangelickim przy Kasernenstrasse ...
W Głogowie pierwszy raz Hindenburg znalazł się w 1855 r.. w wieku siedmiu lat. Jego ojciec Robert, oficer pruskiej armii, został wówczas skierowany do tutejszego garnizonu. Rodzina von Hindenburg zamieszkała przy Mohrenstrafie 29 (ul. Garncarska). Paul zaczął uczęszczać do szkoły ewangelickiej przy Kirchplatz (przy kościele ewangelickim Schifflein Christi). W 1857 r. rozpoczął naukę w gimnazjum ewangelickim przy Kasernenstrasse (w sąsiedztwie klasztoru franciszkanów). Zachowało się kilka wzmianek z życia codziennego młodego Paula w Głogowie. Wiele o wpajanych przez rodziców wzorcach zachowań mówi zdarzenie związane z pierwszym kieszonkowym. Pauł otrzymał wtedy tzw. ,,Jahrmarkt-Silbergroschen" (,,jarmarkowy srebrny grosz"), wartości 12 fenigów. Za tą sumęzakupił drobiazgi dla babci Schinckhart (mieszkającej z rodziną Hindenburgów) i młodszego rodzeństwa; dla siebie nie kupił nic. Po ukończeniu w 1859 r. drugiej klasy gimnazjum, ojciec zadecydował o przeniesieniu syna do szkoły kadetów w Legnickim Polu, aby tam zakończył edukację gimnazjalną i jednocześnie rozpoczął przygotowania do służby wojskowej. Hindenburg korespondował z członkami rodziny oraz odwiedzał ich zapewne w Głogowie do około 1866 r., gdy jego ojciec został przeniesiony do Berlina. Kolejny raz w okolicach Głogowa Hindenburg pojawił się w kwietniu 1884 r. Został wtedy szefem kompanii III batalionu 3. Poznańskiego Pułku Piechoty nr 58 we Wschowie. Stacjonował tam do lipca 1885 r. W tamtym czasie bywał w Głogowie, gdzie znajdowały się bataliony I i II tego pułku. Prawdziwa sława Hindenburga rozpoczęła się wraz ze zwycięstwem pod Tannenbergiem w 1914 r. - okrzyknięto go wówczas „zbawcą niemieckiego wschodu". Głogowianie przypomnieli sobie wówczas o pobycie w ich mieście tej osobistości. Zdecydowano o ufundowaniu brązowej tablicy pamiątkowej na ścianie budynku, w którym mieszkała rodzina bohatera. Odsłonięcia dokonano uroczyście 16 IV 1916 r. Sam Hindenburg wspomniał o tym z zadowoleniem w swojej autobiografii "Aus meinem Leben". Paweł Łachowski -

Głogów - dom w którym jako dziecko i uczeń, w latach 1855-1859 ...
    Hindenburg przed domem z lat młodzieńczych w Głogowie.