Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii w Wałbrzychu

Państwowy Dom Dziecka nr 2 im. Janusza Korczaka

Dom Dziecka został wybudowany na fundamentach zniszczonego, przedwojennego budynku gospody i hotelu "Gasthof Kaiser - Friedrich -Höhe". Wspólne dla obu obiektów są jedynie fundamenty i miejsce budowy. Obecny budynek nie powstał w wyniku przebudowy starego ale stanowi zupełnie nową konstrukcję. Podobnie jak z budynkiem biblioteki w Szczawnie Zdroju postawionej w miejscu dawnego kościoła, Biblioteka także nie jest przeróbką świątyni ale stanowi nowy obiekt. Dlatego też pod nr 118 umieściłem dwa obiekty: ...
Dom Dziecka został wybudowany na fundamentach zniszczonego, przedwojennego budynku gospody i hotelu "Gasthof Kaiser - Friedrich -Höhe". Wspólne dla obu obiektów są jedynie fundamenty i miejsce budowy. Obecny budynek nie powstał w wyniku przebudowy starego ale stanowi zupełnie nową konstrukcję. Podobnie jak z budynkiem biblioteki w Szczawnie Zdroju postawionej w miejscu dawnego kościoła, Biblioteka także nie jest przeróbką świątyni ale stanowi nowy obiekt. Dlatego też pod nr 118 umieściłem dwa obiekty: pod "Domem Dziecka" proszę umieszczać zdjęcia tylko domu dziecka. Dziękuję :)

W ramach otrzymanych przez Gminę Wałbrzych środków z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych sfinansowano w ponad 90% zadanie inwestycyjne o wartości 9,8 mln zł, polegające na modernizacji budynku d. domu dziecka z przeznaczeniem na Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii. Inwestycję zakończono w lipcu, a we wrześniu 2021 r. przeniósł się tu wałbrzyski MOS z siedziby przy ul. Orkana.

Torowisko Dworca Głównego na pierwszym planie w tle dawna restauracja, ...
    Dawna Gospoda Gasthof Kaiser Friedrich Hohe, spłonęła prawdopodobnie ...