Rzeźba Bogactwo i Sprawiedliwość (Putto)

Brązowa rzeźba Bogactwo i Sprawiedliwość autorstwa Theodora von Gossena. Znajdowała się w Refektarzu Ratusza. Ustawiona w 1910 roku jako zwieńczenie balustrady stała w siedzibie władz miasta przez 24 lata. Potem trzeba ją było zabrać z powodu gruntownego remontu, jakiemu poddano Ratusz. Putto w 1948 roku stała się własnością Muzeum Śląskiego, którego spadkobiercą jest Muzeum Narodowe. W kwietniu 2014r. powróciła do Ratusza. Ważący 50 kilogramów symbol sprawiedliwości i potęgi Wrocławia został ustawiony ...
Brązowa rzeźba Bogactwo i Sprawiedliwość autorstwa Theodora von Gossena. Znajdowała się w Refektarzu Ratusza. Ustawiona w 1910 roku jako zwieńczenie balustrady stała w siedzibie władz miasta przez 24 lata. Potem trzeba ją było zabrać z powodu gruntownego remontu, jakiemu poddano Ratusz. Putto w 1948 roku stała się własnością Muzeum Śląskiego, którego spadkobiercą jest Muzeum Narodowe. W kwietniu 2014r. powróciła do Ratusza. Ważący 50 kilogramów symbol sprawiedliwości i potęgi Wrocławia został ustawiony przy głównych schodach Ratusza. Na kolumnie – replice pierwszego postumentu, na którym stanął w 1910 roku.

Brązowa rzeźba Bogactwo i Sprawiedliwość autorstwa Theodora von ...
    Schody w północno-wschodnim narożniku Refektarza z rzeźbą Theodora ...