Starożytny kamieniołom

Blücherbruch

Istnieje częściowo

W rejonie Sobótki w okresie od V w. p.n.e. aż po wiek XIII istniał duży ośrodek kamieniarski. Warsztaty kamieniarskie, działające na zboczach góry Ślęży w oparciu o miejscowy granit, specjalizowały się m.in. w produkcji kamieni żarnowych, które do czasów dzisiejszych odkrywane są na terenach Słowiańszczyzny i Europy Zachodniej, dokąd były dawniej eksportowane. Wyrabiano tu także detale architektoniczne do czołowych budowli tamtego okresu. Ślady tej działalności zachowały się na płn.-zach. stoku Ślęży ...
W rejonie Sobótki w okresie od V w. p.n.e. aż po wiek XIII istniał duży ośrodek kamieniarski. Warsztaty kamieniarskie, działające na zboczach góry Ślęży w oparciu o miejscowy granit, specjalizowały się m.in. w produkcji kamieni żarnowych, które do czasów dzisiejszych odkrywane są na terenach Słowiańszczyzny i Europy Zachodniej, dokąd były dawniej eksportowane. Wyrabiano tu także detale architektoniczne do czołowych budowli tamtego okresu. Ślady tej działalności zachowały się na płn.-zach. stoku Ślęży w postaci wybierzysk dawnych kamieniołomów, a w ich sąsiedztwie ślady pracowni kamieniarskich z pozostałościami uszkodzonych kamieni żarnowych i ich półfabrykatów.

Ślęża widziana spod Domu Turysty "Pod Wieżycą".
    Ślęża widziana z starożytnych kamieniołomów.