Kościół św. Stanisława

Neoromański kościół ewangelicki wzniesiono w 1860 r. Po wojnie otrzymał wezwanie św. Stanisława.

dariuszfaranciszek - Nowy kościół ewangelicki pełniący obecnie funkcję rzymsko-katolickiego kościoła parafialnego pw. św. Stanisława Biskupa i Męczennika powstał na miejscu wcześniejszego domu modlitwy najprawdopodobniej w latach 1873-74 (wg innych źródeł w 1860 r.), z inicjatywy H. H. Bolka XIV. v. Hochberg. Jest to neoromańska, silnie rozczłonkowana budowla z wydzielonym prezbiterium z półkoliście ...

dariuszfaranciszek - Nowy kościół ewangelicki pełniący obecnie funkcję rzymsko-katolickiego kościoła parafialnego pw. św. Stanisława Biskupa i Męczennika powstał na miejscu wcześniejszego domu modlitwy najprawdopodobniej w latach 1873-74 (wg innych źródeł w 1860 r.), z inicjatywy H. H. Bolka XIV. v. Hochberg. Jest to neoromańska, silnie rozczłonkowana budowla z wydzielonym prezbiterium z półkoliście zamkniętą apsydą, murowana z kamienia granitowego i cegły, wzorowana był na katedrze w Spirze (Speyer) - największej romańskiej katedrze Europy. Elewacje artykułowane ceglanymi lizenami, zakończone fryzem arkadowym. Wnętrze oświetlają 2 kondygnacje okien zamkniętych półkoliście, w ceglanych, uskokowych opaskach; górne większe pojedyncze, dolne mniejsze biforyjne. Obie kondygnacje rozdziela wydatny gzyms. Okazały fronton z ceglanym portalem uskokowym wieńczy trójkątny szczyt z rozetą. Z boku 5-kondygnacjowa wieża założona na planie kwadratu zakończona ostrosłupowym hełmem nad 3-kątnymi szczytami. Kondygnacje wieży z triforyjnymi oknami dzielone wydatnymi gzymsami. Podobnie wykończona jest sygnaturka wyrastająca z kalenicy nad frontonem. Dachy oraz hełmy wieży i sygnaturki pokryto szarym łupkiem. Pierwotnie na wieży wisiały 3 dzwony. Podczas I-wojny światowej dwa wraz z kilkoma piszczałkami organowymi zabrano na potrzeby wojska. W latach 1923 i 1928 kościół wyposażono w dwa nowe dzwony, które też się nie uchowały - w 1943 r. zostały zagospodarowane do celów wojennych. Trzeci z dzwonów dzwoni do dzisiaj. Wewnątrz drewniana, polichromowana chrzcielnica z pocz. XVIII w. oraz drewniane, polichromowane figury z III ćw. XVIII w. Pozostałe wyposażenie z okresu budowy. Wszystkie wykonane w budynku freski i malowidła są dziełem znanego malarza i rysownika Carla Andrae. Pod ołtarzem znajdowała się krypta, gdzie podczas powodzi zostały przeniesione sarkofagi i trumny rodziny Hochbergów z kościoła katolickiego. Wiele z nich uległo jednak zniszczeniu. Organy zostały zbudowane w 1905 r. przez firmę "Eule" z Budziszyna. Miały 1800 piszczałek. Początkowo miech musiały obsługiwać dwie osoby . Potem były napędzane elektrycznie. W zimie kościół był ogrzewany. W 1945 r. został przejęty przez katolików. Jako ciekawostkę podaje się, że przed wejściem do kościoła znajdowała się skrzyneczka z napisem: "Pomóż biednym" opróżniana po mszy. Pieniądze do skarbonki można było rozmieniać u stróża, z którego domu na kościół wychodziło małe okienko.

Pałac w Roztoce, w połowie XVIII wieku majątek Hochbergów. Rysunek ...
    Gruss z Roztoki. U góry z lewej: kościół ewangelicki (obecnie ...