Wnętrze kaplicy

Kaplica Matki Boskiej Pocieszenia

Von Magnis- und von Strachwitz-Mausoleum

Kaplica o funkcji mauzoleum znajduje się w parku pałacowym. Została zbudowana prawdopodobnie ok. roku 1880 w stylu neorenesansowym.
Podzamek - Kaplica - Mauzoleum rodu von Magnis. Istnieją jednak poważne rozbieżności odnośnie jej pochodzenia, gdyż formalnie Magnisowie posiadali w swych dobrach pobliski pałac, jednak nigdy w nim nie rezydowali - był tylko pod ich zarządem. W 1881majątek podzamecki wszedł w posiadanie von Strachwitzów. W krypcie grobowej spoczął dowódca brygady kawalerii gen. Oskar ...
Podzamek - Kaplica - Mauzoleum rodu von Magnis. Istnieją jednak poważne rozbieżności odnośnie jej pochodzenia, gdyż formalnie Magnisowie posiadali w swych dobrach pobliski pałac, jednak nigdy w nim nie rezydowali - był tylko pod ich zarządem. W 1881majątek podzamecki wszedł w posiadanie von Strachwitzów. W krypcie grobowej spoczął dowódca brygady kawalerii gen. Oskar Adam Julius Ernst Valentin Strachwitz von Gross-Zauche und Camminetz (1822-1893) wraz z małżonką hr. Hedwig Maria Theresia Anna Josepha von Strachwitz (de domo Matuschka)(1825-1895). Kaplica o eklektycznym charakterze powstała na rzucie krzyża greckiego, a pseudorenesansowy portal ujęty jest w dwie półkolumny toskańskie. Zdewastowny i sprofanowany obiekt został odremontowany w 2006 roku w ramach akcji "Ratujmy zabytki wsi kłodzkiej" i 15 sierpnia tegoż roku uroczyście poświęcony jako Kaplica MB Pocieszenia. Kaplica - Mauzoleum znajduje się naprzeciw pałacu oddzielona drogą krajową Kłodzko - Złoty Stok w dawnym parku angielskim.[phantasma1958]

Elewacja boczna kaplicy.
    Elewacja frontowa kaplicy.