Stacja kolejowa Dobrzeń Wielki

Bahnhof Groß Döbern (do 1910) Döbern:Kupp (1910-1945), Dobrzyń Śląski (do 1947 r.)

Niewielka stacja kolejowa umożliwiająca krzyżowanie się składów. Kiedyś obsługująca mocno uprzemysłowione wsie - Dobrzeń, Kup i Brzezie (drewno, cegielnia, zakłady włókiennicze). Na stacji są 3 tory główne, 2 zasadnicze i 1 dodatkowy - zelektryfikowane oraz 1 tor postojowy z żeberkiem odstawczym do magazynu przy dworcu. Budynek dworca jest inny niż widoczny na zdjęciach z początku funcjonowania linii - do ustalenia czy został on zniszczony w 1945 r. Dworzec jest nieczynny. Na stacji stała kiedyś ...
Niewielka stacja kolejowa umożliwiająca krzyżowanie się składów. Kiedyś obsługująca mocno uprzemysłowione wsie - Dobrzeń, Kup i Brzezie (drewno, cegielnia, zakłady włókiennicze). Na stacji są 3 tory główne, 2 zasadnicze i 1 dodatkowy - zelektryfikowane oraz 1 tor postojowy z żeberkiem odstawczym do magazynu przy dworcu. Budynek dworca jest inny niż widoczny na zdjęciach z początku funcjonowania linii - do ustalenia czy został on zniszczony w 1945 r. Dworzec jest nieczynny. Na stacji stała kiedyś wieża ciśnień typu Intze - obecnie nie istnieje. Ruchem steruje nastawnia DW. Nad torami stacji przechodzi wiadukt łączący miejscowość z dawnymi wyrobiskami cegielni, dziś stawy Balaton. (moose)

Dobrzeń Mały. Gospoda, stoczna (?), kościół i stacja kolejowa ...
    Dobrzeń Wielki. Sklep, kościół św. Rocha, kościół katolicki i ...