Rzeźba "Ecce Homo" (Oto Człowiek)

Boguszyn 5a

Kamienna rzeźba "Ecce Homo" (łac. Oto Człowiek, Jan 19,5)

Lokalizacja w Google Maps:

Rzeźba z kamienia umieszczona na ceglanym, prostopadłościennym postumencie przedstawia stojącą postać ubiczowanego Chrystusa. Jezus, częściowo obnażony z szat, trzyma w skrępowanych powrozem dłoniach trzcinę, którą wetknęli mu Rzymianie, jako prześmiewczy symbol króla. Niestety rzeźba w bardzo złym stanie, głowa ...
Boguszyn 5a

Rzeźba z kamienia umieszczona na ceglanym, prostopadłościennym postumencie przedstawia stojącą postać ubiczowanego Chrystusa. Jezus, częściowo obnażony z szat, trzyma w skrępowanych powrozem dłoniach trzcinę, którą wetknęli mu Rzymianie, jako prześmiewczy symbol króla. Niestety rzeźba w bardzo złym stanie, głowa Jezusa odpadła i nie wiadomo gdzie jest, a w jej miejsce osadzono kamień. Na fragmentach rzeźby widoczna dawna polichromia.

Opis biblijny tej sceny tutaj (do przeczytania lub odsłuchania):

Rzeźba "Ecce Homo" (Oto Człowiek).