Budynek nr 6a-6c

Reklamy sklepów

Skrzydło północno-wschodnie

Pawilon Muzyczny

Kompleks pijalni i hali spacerowej

Wandel- und Trinkhalle

Budowę nowej, krytej w całości promenady zdrojowej (czyli hali spacerowej) rozpoczęto w 1884 r. Prace przy niej wykonywali miejscowy mistrz murarski Burghardt oraz Hoffman z Lewina Kłodzkiego. W trakcie budowy rozebrać musiano dom należący do niejakiego Klosetiusa, przy okazji skasowano też wszystkie pobliskie dróżki mające mniej niż 1 m szerokości. Dwa symetryczne skrzydła (w których zlokalizowano szereg sklepów i sklepików) rozdzielone zostały pawilonem muzycznym, gdzie koncertowała orkiestra zdrojowa. ...
Budowę nowej, krytej w całości promenady zdrojowej (czyli hali spacerowej) rozpoczęto w 1884 r. Prace przy niej wykonywali miejscowy mistrz murarski Burghardt oraz Hoffman z Lewina Kłodzkiego. W trakcie budowy rozebrać musiano dom należący do niejakiego Klosetiusa, przy okazji skasowano też wszystkie pobliskie dróżki mające mniej niż 1 m szerokości. Dwa symetryczne skrzydła (w których zlokalizowano szereg sklepów i sklepików) rozdzielone zostały pawilonem muzycznym, gdzie koncertowała orkiestra zdrojowa. W latach 30. XX w. na krańcu skrzydła pd.-zach. urządzono pijalnię wody mineralnej ze Źródła Ulryki, natomiast w oszklonym skrzydle pn.-wsch. powstał ogród zimowy. Podczas II wojny światowej, na początku lat 40. przeszklono również skrzydło pd.-zach. przeznaczone na lazaret. W skrzydle pn.-wsch. składowana była amunicja - jej wybuch 10 maja 1945 r. (w dniu wkroczenia do miasta oddziałów Armii Czerwonej) zniszczył znaczną część tego skrzydła oraz szereg okolicznych budynków. Długotrwała odbudowa i remont hali spacerowej przeciągnęły się aż do 1964 r. W skrzydle pd.-zach. umiejscowiona została kawiarnia "Parkowa", zaś w okrojonym skrzydle pn.-wsch. - Pijalnia Wód Mineralnych. Ta - zdewastowana przez powódź w 1998 r. - w roku następnym otrzymała całkowicie nowy wystrój. Obecnie ze zlokalizowanego w jej wnętrzu ujęcia zbiorczego tryska woda mineralna z ujęć "Pieniawa Chopina" i "Jan Kazimierz" w wersji naturalnej i podgrzewanej. (bynio)

Hala spacerowa - drzeworyt z końca XIX w.
    Uzdrowisko w Dusznikach. Stary, nieistniejący Dom Zdrojowy i świeżo ...